The Russian Woodpecker

Chad Gracia: The Russian Woodpecker

Chad Gracia:
The Russian Woodpecker (Ukraina, Iso-Britannia, 2015)
80 min. • Russian, english • Tekstitys englanniksi
-S-
Teema: Maailma ei ole totta

Ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävä, useilla elokuvajuhlilla ylistetty ja palkittu dokumentti kertoo ukrainalaisen taiteilijan ja ydintuhopakolaisen Fedor Alexandrovichin matkasta syvälle Tšernobylin peiteltyihin salaisuuksiin. Oliko historian suurin ydinvoimalaonnettomuus sittenkään vahinko?

Elokuvan nimi tulee Tšernobylin läheisyydessä sijaitsevasta Neuvostoliiton valtavasta tutkajärjestelmästä. Diga-3:na tunnettu radiolähetin sai lempinimen €venäläinen tikka€ sen pitämästä naksuttavasta äänestä, joka häiritsi länsimaisia viestimiä vuosikausia. Alexandrovichin sormi osoittaa Moskovaan: hänen teoriansa mukaan tällä neuvostomonumentilla olisi jotain tekemistä historiallisen ydinonnettomuuden kanssa.

Unenomaiset kohtaukset ja lumoava kameratyöskentely huokuvat kiehtovaa slaavilaista estetiikkaa. Alkaisi tehdä mieli vodkaa ja suolakurkkuja, jos kylmäävällä tavalla kaunis dokumentti ei olisi samaan aikaan niin hemmetin järkyttävä. Teos peilaa taidokkaasti Tšernobylin tapahtumia maiden väliseen historiaan ja sohaisee samalla byrokratiaa, Ukrainan kriisiä ja yksilön pelkoa yhteiskuntaa kohtaan.


« takaisin