Betoniyö

Pirjo Honkasalo:
Betoniyö (Suomi, 2013)
97 min. • suomi • Tekstitys englanniksi
K-12

Suomen Oscar-ehdokkuuden napannut Betoniyö on nykyaikaan sovitettu versio Pirkko Saision vuonna 1981 julkaistusta romaanista. Upeasti kuvattu elokuva on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin ohjaajiin lukeutuvalle Honkasalolle harvinainen hyppäys fiktion pariin. Elokuvaa on ylistetty riittämiin, muttei syyttä. Betoniyö on julmankirkas kuva mieheksi kasvamisesta, samalla kaunis, mutta satuttava.

Betoniyön keskiössä on poikien ja miesten maailma. Se kertoo sirpaleisesta mielestä, rumasti arpeutuvista haavoista ja pelon muuttumisesta väkivallaksi. Elokuva sijoittuu pääkaupungin lähiöön. 14-vuotias Simo (herkän roolisuorituksen tekevä Johannes Brotherus) etsii identiteettiään kylmässä ympäristössä. Isoveli Ilkalla on enää vuorokausi aikaa ennen joutumista vankilaan. Avuton ja arvaamaton yksinhuoltajaäiti (Anneli Karppinen) kuluttaa päiviään savukkeiden ja karaoken parissa.

Simo ja Ilkka viettävät Ilkan viimeisen yön vapaudessa yhdessä. Viimeiseen yhteiseen vuorokauteen mahtuu tapahtumia, jotka veljekset olisivat mieluummin jättäneet näkemättä. Simo, joka ei vielä osaa käsitellä näkemäänsä tai huijata itseään, kokee asiat kaikessa rujoudessaan juuri niin kuin ne tapahtuvat. Honkasalon armoton silmä seuraa tapahtumia sekä toivon ja valon katoamista.

Betoniyö on kuulaan harmaassa estetiikassaan todella kaunis. Kuvaaja Peter Flinckenberg tekee upeaa työtä vangitessaan öisen Helsingin. Oscar-ehdokkuuden lisäksi Betoniyö on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston sekä European Film Awards -elokuvapalkintojen saajaksi. Ei syyttä.

» betoniyo.fiKatso myös:

» Alejandro Jodorowsky: Elämän tanssi
» Gaspar No©: Enter the Void
» Mika Ronkainen: Laulu koti-ikävästä
» Alejandro Jodorowsky: Elämän tanssi
» Gaspar No©: Enter the Void
» Mika Ronkainen: Laulu koti-ikävästä


« takaisin

Pirjo Honkasalo: Betoniyö

Pirjo Honkasalo: Betoniyö

Näytösaika:
Tapio 4 • To 13.11.2014 20:00

« takaisin