Festarielämää

Rokkaako Masalin mimmit mataliksi?

Ti 04.11.2014 15:46

Klikkaa Biisintekijä, keulamies, sanoittaja, laulusolisti, haitaristi-kitaristi, tyyliniekka – mitä vielä? Mies, joka näiden maalailujen takaa löytyy, on Tundramatiksin keulahahmo ja Bad Ass Brass Bandin yksitoistapäisen ensemblen jäsen Janne Masalin. Molemmat yhtyeet saapuvat Joensuun Kerubille heittämään takuuvarmasti energiset keikat lauantaina 15.11. Rokumentti-festarin ohessa järjestettäviin "Megatättärää-Partyihin".

Kemuihin liittyen Rokumentin verkkotoimitus lähestyi slaavi-punkin Suomen suurlähettilästä muutamalla kysymyksellä. Masalin on kulttuurin monitoimimies, joka on ollut mukana monessa. Tundramatiksin huikea kolmas pitkäsoitto Ajo julkaistiin tämän vuoden maaliskuussa ja onhan yhtye piipahtanut Joensuussa tämän vuoden puolella jo muutamaan otteeseen. Mitä kysyä mieheltä, joka syö hedelmiä ennen keikkoja on maininnut, että Tundramatiksin erinomaisuus ei ole mitattavissa tunnetuilla määreillä. Mitenköhän on Bad Ass Brass Bandin laita? Rokumentin verkkotoimitus lähti ottamaan asiasta selvää!

Millä mielin olet taas tulossa Joensuuhun? Onko sinulla kertoa jotain anekdoottia Joensuusta?

Viime keikalla Kerubissa heitin sound chekissä läpällä äänimiehelle, että voisivat hoitaa lavalle telkkarin, että näkisin keikan aikana futiksen MM-kisojen Brasilia-Kolumbia –matsin. Keikan alkaessa kävelin polleesti lavalle ja huomasin, että olivat virittäneet mulle biisilistan, monitorin ja vesipullojen viereen tietokoneen monitorin, jossa joukkueet jo laulo kansallislauluja rinta kaarella. Oli huvittavaa huutaa ekan biisin instrumentaaliosassa Toloselle "1-0".

Kuinka valmistaudut kahteen keikkaan, kun iltamat kantaa niinkin megalomaanista nimeä kuin "Megatättärää-Party"?

Kuten aina, eli syömällä hyvin ja saunomalla. Sen jälkeen pukeutumalla ja ehostautumalla komeaksi kuin pommikone.

Molemmissa yhtyeissä soittaa iso kasa miehiä. Kuinka keikkabussissa saa suuvuoron?

Semmosta tasasen välittävää vittuiluahan jutustelu matkalla yleensä on. Riippuu paljon kenen vieressä istuu.

Eroaako näissä kahdessa kokoonpanossa soittaminen paljon toisistaan?

Joo. Toimintatavat eroaa melkoisesti. BABB on kirjava jokseenkin demokraattinen joukkio ja toimii vähä ku kommunismi, eli periaatteessa hyvin. Tundramatiks taas on bändi, jossa on kaksi lempeätä diktaattoria ja asiat on kaikille aika lailla koko ajan selvää.

Olet tehnyt yhteistyötä monien eri artistien kanssa. Kuka olisi unelmiesi kumppani kollaboraatioon ja millainen projekti se olisi? Vai joko se on tehty?

Tää on sinänsä hankala kysymys, koska olen onnekseni saanut tehdä monien kanssa erilaisia juttuja. Toki sellainen aina kiinnostaa mitä ei ole vielä tullut tehdyksi. Kiinnostaisi kovasti tehdä jonkun tyylitajuisen konemuusikon kanssa hommia, johon voisin yhdistää vaikkapa jotain spoken word -tyyppistä ilmaisua ja jos keikat vielä toteuttaisi rajun valo/visuaalijannun kanssa, niin vois tulla aika kiinnostavaa jälkeä.

Olet sanonut jossain haastattelussa, että lempiadjektiivisi on briljantti. Miltä näyttää Janne Masalinin tämän hetken "briljantit asiat top kolmonen"?

Briljantti maistuu foneettisesti melkoisen herkulliselta, joten osa sanan viehätystä on siinä.

1. Se hetki kun yleisön saa täysin hallintaansa ja tilannetta voi ohjailla minimaalisilla eleillä.

2. Saunominen spesiaaleissa mestoissa, kuten sauna-autoissa, missä vaan ulkomailla tai itse tehdyissä saunoissa

3. Nahka ja kivipesty farkku

Olet usein maininnut Nick Caven innoittajana ja tärkeänä artististina. Rokumentti-festivaalin avaa tänä vuonna 20,000 Days on Earth. Joko kyseinen dokufiktiivinen pätkä on tullut nähtyä?

Tietysti!

Suositteletko Rokumenttiväelle ja muille Nick Cave fanittajille? Katsotko ylipäätään paljon musadokkareita?

Suosittelen! Mua kiinnostaa erityisestä tämän kaltaiset puolifiktiiviset pätkät, joissa ei ole varsinaisesti keskitytty antamaan kokonaisvaltaista henkilökuvaa, vaan pyritty pikemminkin vahvistamaan sitä maagista kuvaa ja näkyvää puolta artistista mihin jengin halutaan uskovan. Haluan uskoa, että doomia soittavat mörököllit asuvat luolassa tai että Ozzy syö lepakoita. Mua ei kiinnosta tietää, jos todellisuudessa länsimaisen sensuaalisuuden jumalattarella Marilynillä oliskin ollut ilmavaivoja. Ja hankalaahan tässä toki on uskottavasti onnistua, koska epäuskottavat jutut ei kiinnosta ketään. 20,000 Days on Earth onnistuu tässä hyvin.

Te olette itse myös kunnostautuneet dokumenttien saralla. Joensuun Kerubissa on näytetty Mikko Lohenojan ohjaama Ihan uuden kyyn eleet -dokkari, joka kertoo Tundramatiksin uudesta tulemisesta. Milloin Rokumentissa nähdään uutta Tundramatiks-teemaista dokkaria?

Heti kun seuraava kiinnostava tekijä ilmoittaa haluavansa tehdä moisen.

Tundramatiksin Facebook-sivuilla kerrotaan, että yhtyeen keskeisin funktio on soittaa mimmeiltä jalat alta. Kuinka hyvin olette tässä onnistuneet? Miten yleisön tulee varautua tuleviin keikkoihin? Pitääkö Kerubin Sali täyttää pehmusteilla?

Hyvin on onnistunut. Jotkut intiaanit keräs päänahkoja. Mä oon keränny treenikselle lavalle heitetyistä pikkuhousuista samantyyppistä kokoelmaa.


Sitä yleisön täydellistä haltuunottoa odotellessa! Tundramatiks ja Bad Ass Brass Band Kerubin Salissa lauantaina 15.11. klo 22 alkaen! Liput 10€ tai Kerubin kantiskortilla 5€! Keikalla nähdään!

• Tapahtuma Kerubin sivuilla
• Tapahtuma Facebookissa

 — Verkkotoimitus

 

« takaisin



Seuraava juttu >