Ray Charles America

Alexis Spraic:
Ray Charles America (USA, 2010)
90 min. - englanti

Harva artisti on onnistunut uransa aikana yhdistelemään ja vuorottelemaan musiikkityylejä yhtä vaivattomasti kuin Ray Charles. Rakastettu taiteilija onnistui luomaan ikimuistettavia lauluja, oli kyseessä sitten blues, jazz, r&b tai country. Alexis Manya Spraic onnistuu Ray Charles America -dokumenttielokuvassa kuvaamaan uskomattoman laaja-alaisen artistin koko pitkän uran koukuttavasti ja koskettavasti. Jo pelkkä sydäntä riipaiseva versio Johnny Cashin Ring of Firestä tekee elokuvasta pakollisen kaikille Ray Charles -faneille.

Ray Charlesin ennakkoluulottomuus ei rajoittunut pelkästään musiikkiin. Ehkä juuri sokeus teki hänestä värien suhteen välinpitämättömän, aikana jolloin Yhdysvallat oli vielä väistämättömän jakautunut mustiin ja valkoisiin. Ray ei välittänyt rajoitteista, joita rotuerottelun ylläpitäjät koittivat hänen päälleen asettaa. Hän ei suostunut mukautumaan mustan esiintyjän rooliin ja näin Raysta muodostui merkittävä hahmo afroamerikkalaisten ihmisoikeuskamppailussa, vaikka lopulta mies vain halusi esittää musiikkiaan mahdollisimman laajalle yleisölle.

Ray Charles America tarjoaa useita erilaisia näkökulmia mestarimuusikon uraan ja merkitykseen, käsitellen myös hänen elämänsä kipeitä kohtia huumetuomioineen. Elokuvaan on onnistuttu hankkimaan runsaasti ennennäkemätöntä ja kuulematonta materiaalia sekä valtava kasa haastatteluja musiikkimaailman megatähdiltä. Sielukasta elokuvaa voi varauksetta suositella kaikille musiikkifaneille tai vaikka loistavasta Ray-elämäkertaelokuvasta innostuneille Charles-ensikertalaisille.


Katso myös:

» Morgan Neville: Troubadours
» Don McGlynn, Joe Lauro: Rejoice and Shout
» Brendan Canty, Christoph Green: Ashes of American Flags: Wilco Live
» Morgan Neville: Troubadours
» Don McGlynn, Joe Lauro: Rejoice and Shout
» Brendan Canty, Christoph Green: Ashes of American Flags: Wilco Live


« takaisin

Ray Charles America

Ray Charles America

Su 20.11.2011 16:00 Kerubin Sali