Troubadours

Morgan Neville:
Troubadours (USA, 2011)
92 min. - englanti

Poliittisesti kiivaan ja rauhattoman 1960-luvun lähestyessä loppuaan nousi ihmisten tietoisuuteen uusi riisuttu musiikkityyli, jossa laulaja esitti - monesti vain pianon tai kitaran säestyksellä - itse tekemiään kappaleita. Trubaduuriliikkeen artistien kappaleet luotasivat sielun alastomia syvyyksiä ennenkuulumattomalla voimalla ja herkkyydellä. Uudet artistit ponnistivat maineeseen Doug Westonin Los Angelesissa pyörittämältä The Troubadour -klubilta, joka oli enkelten kaupungin musiikkiskenen mekka, kunnes vahvat huumeet pilasivat uutta luovan ilmapiirin.

Grammy-ehdokkuuksia musiikkielokuvillaan rohmunneen Morgan Nevillen Troubadours tuo katsojan silmien eteen hurjan kattauksen aikansa parhaita lauluntekijöitä ja musiikkialan merkkihenkilöitä. Westonin klubi ei olut järin suuri, mutta siellä esiintyivät ja viettivät aikaansa musiikin historiaan valtavasti vaikuttaneet muusikot kuten Jackson Browne, David Crosby, Joni Mitchell, Elton John ja Kris Kristofferson, koomikot Steve Martin ja Cheech & Chong sekä David Geffenin kaltaiset levymogulit. Klubin seinien sisällä he inspiroituivat toisistaan keskinäisen kilpailun kukoistaessa.

Troubadours on dokumenttina musiikkihistorian merkkipaalu, joka huomioitiin myös Emmy-ehdokkuudella keväällä 2011. Samalla se on koskettava kertomus Carole Kingistä ja James Taylorista, jotka muistelevat mennyttä aikaa valmistautuessaan The Troubadourin 50-vuotiskonserttiin. Elokuva käy läpi muusikoiden uraa ja keskinäistä ystävyyttä. Mukaan mahtuu Carolen tasapainoilu työn ja perheen välillä ja Jamesin taistelu huumeaddiktiota vastaan. Vaikuttavinta elokuvassa on kuitenkin se, miten tuoreelta The Troubadourin suojissa esitetty musiikki yhä kuulostaa.

» thetroubadoursmovie.com



Katso myös:

» Mikel Cee Karlsson, Fredrik Egerstrand: The Extraordinary Ordinary Life of José Gonzáles
» Don McGlynn, Joe Lauro: Rejoice and Shout
» Brendan Canty, Christoph Green: Ashes of American Flags: Wilco Live
» Mikel Cee Karlsson, Fredrik Egerstrand: The Extraordinary Ordinary Life of José Gonzáles
» Don McGlynn, Joe Lauro: Rejoice and Shout
» Brendan Canty, Christoph Green: Ashes of American Flags: Wilco Live


« takaisin

Troubadours

Troubadours

Su 20.11.2011 12:00 Kerubin Sali