Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson

Alex Gibney:
Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson (USA, 2008)
120 min. - Englanti - Ei suomenkielisiä tekstityksiä

Hunter S. Thompson - kenties maailman sekopäisin sekopää.

Gonzo on perinpohjainen dokumentti myyttisestä amerikkalaisesta miehestä nimeltä Hunter S. Thompson. Thompson tunnetaan parhaiten elokuvasta Fear and Loathing in Las Vegas, jossa Johnny Deppin esittämä gonzojournalisti nappailee huumeita päätyen psykedeeliselle matkalla amerikkalaisen yhteiskunnan pimeälle puolelle. Elokuva perustuu Thompsonin samannimiseen kertomukseen, joka julkaistiin Rolling Stone€“lehdessä 1971. Deppin esittämä journalisti on todellisuudessa Thompsonin alter ego ja mystinen matka Las Vegasin paheelliseen maailmaan on täyttä totta.

Gonzo on kuin kyyti vuoristoradassa neljänkymmenen asteen kuumeessa. Vaikka tietää katsovansa dokumenttia todellisesta ihmisestä, on vaikea uskoa hahmon olevan totta. Kros Kristoffersonin sanoin Thompson oli €kävelevä ristiriita, osittain totta mutta pääosin tarua€. Thompson tarina on kaikessa uskomattomuudessaankin uskomaton. Loputtomat viskihörpyt, kokaaninokalliset ja eriväriset pillerit yhdistyvät hänen elämässään asehulluuteen, sekopäiseen politiikkaan osallistumiseen ja täydellisen omalaatuiseen käytökseen. Kaiken sekoilun keskellä Thompson oli kuitenkin äärimmäisen lahjakas kirjailija, joka onnistui luomaan uuden tyylin journalismiin. Gonzojournalismista on noussut eräs merkittävimmistä uudistuksista mitä media on kohdannut. On vaikea löytää musiikkilehtiä tai televisio-ohjelmia, joihin Thompson ei olisi työllään vaikuttanut. Mies ehti myös nähdä elämäntyönsä vaikutukset ennen kuin päätti päivänsä, kuinkas muutenkaan kuin oman rakkaan revolverinsa kautta.

Gonzo on anarkiaa ja vastustamatonta sekopäisyyttä. Ohjaaja Alex Gibney on onnistunut hankkimaan uskomattoman paljon mielenkiintoista arkistomateriaalia Thompsonista ja hänen mielikuvituksellisista tempauksistaan. Ehkä hulluin elokuvan jaksoista on Thompsonin hautajaisia kuvaileva kohtaus. Thompson sai ystävänsä Johnny Deppin kustantamaan spektaakkelimaiset hautajaisjuhlat, jotka vetävät älyttömyydessään vertaa faaraoiden pyramideille. Depp toimii myös Gibneyn dokumentin äänenä.

Gonzo on yksi hienoimmista koskaan tehdyistä henkilökuvista ja dokumenttina loistokas. Puhuttaessa päihteiden ja populaarikulttuurin yhteydestä ei Hunter S. Thompsonin hahmoa yksinkertaisesti voi sivuuttaa. Jos pidät Fear and Loathing in Las Vegasista, sinun on nähtävä tämä dokumentti. Jos et pidä, sitä suuremmalla syyllä!

ALEX GIBNEY

Alex Gibney käsikirjoitti ja ohjasi Oscar-ehdokkaana olleen filmin Enron: The Smartest Guys in the Room. Hänen viimeisin filminsä, Taxi to the Dark Side, dokumentti murha mysteeri tutkien afganilaisen taksikuskin murhaa Bagramin lentotukikohdassa, voitti Oscarin parhaasta dokumentista vuonna 2008.

www.huntersthompsonmovie.com


« takaisin

Alex Gibney: Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson

Alex Gibney: Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson