Berlin Calling

Hannes Stöhr:
Berlin Calling (Saksa, 2008)
Saksa - Suomenkielinen tekstitys

Avajaiselokuva

Viidennen Rokumentin avajaiselokuvaksi on valittu saksalaisen Hans Stöhrin draamaelokuva Berlin Calling, jonka pääosassa loistaa kansainvälisesti tunnettu DJ Paul Kalkbrenner. Berlin Calling on Berliinin klubiskeneen sijoittuva tragikomedia, joka on saavuttanut suuren suosion Keski-Euroopan elokuvateattereissa ja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Rokumentin esitys on elokuvan Suomen ensi-ilta.

Berlin Calling kertoo fiktionaalisen DJ Ickaruksen tarinan. Suosittu elektroartisti Ickarus kiertää maailman klubeja tyttöystävänsä ja managerinsa Mathildan kanssa. Tärkeimmän levynsä julkaisun kynnyksellä Ickarus onnistuu nauttimaan keikan jälkeisissä juhlissa yliannostuksen huumeita - tuloksena herätys psykoosin kourista Berliinin psykiatriselta klinikalta. Elokuvan pääosaa esittää erittäin onnistuneesti elokuvadebyyttinsä tekevä Paul Kalkbrenner, joka tunnetaan paremmin tanssiklubeilta ja DJ-listoilta.

Berlin Calling onnistuu kertomaan Ickaruksen dramaattisen tarinan hyvin lämpimällä sävyllä; elokuva on yhtä aikaa viihdyttävä ja koskettava. Vaikka elokuvan tarina on fiktiivinen, voi Ickaruksen hahmoon samaistaa kokonaisen sukupolven. Omien sanojensa mukaan ohjaaja Stöhrin päämäärä on tavoittaa YouTube-sukupolven todellisuus ja tehdä historian sijaan elokuvaa nykypäivästä. Ickarus edustaa nykyaikaista läppäreiden ja Internetin muusikkosankaria, joka säveltää yksinään tietokoneella, kiertää maailmaa reittilennoilla ja myy laulujaan latauksina verkossa. DJ on sukupolvensa ikoni, jonka elämäntyyli muistuttaa reppureissaajien pyrkimystä irtautua yhteiskunnan säännöistä ja vaeltaa kohti täydellistä itsekästä vapautta. Valmiin maailman lapsena Ickaruksen ei tarvitse kantaa vastuuta kuin itsestään.

Koska nuoren miehen kapinalle ei löydy ympäröivästä maailmasta kohdetta, kääntyy tuhovimma häntä itseään kohtaan. Ickarus tarvitsee huumeita erottuakseen maailmasta, jossa on liian helppoa elää.

Berlin Calling on tarkkanäköinen kuvaus tyhjän sukupolven kaipuusta johonkin, jonka vuoksi elää. Stoehrin ohjaus yhdistää Danny Boylen Trainspottingin maailmankuvan Milos Formanin Yksi lensi yli käenpesän tarinaan luoden mielenpainuvan musiikkielokuvan, joka soveltuu kaikille. Rankasta aiheestaan huolimatta Berlin Calling ei ole raskas elokuva. Päinvastoin Ickaruksen tarina on hyvin elämänmyönteinen. Rokumentin teemaa mukaillen Berlin Calling pitää sisällään seksiä, huumeita ja...toivoa.

HANNES STÖHR

Hannes Stöhr syntyi Stuttgartissa vuonna 1970. Hän opiskeli lakia Passaun yliopistossa ennenkuin siirtyi opiskelemaan käsikirjoitusta ja ohjausta Berliiniin. Nykyisin hän työskentelee ohjaaja ja käsikirjoittajana sekä luennoi entisessä opinahjossaan DFFB Berlinissä.

www.berlin-calling.de


« takaisin

Hannes Stoehr: Berlin Calling

Hannes Stoehr: Berlin Calling