Screaming Masterpiece

Ari Alexander Ergis Magnússon:
Screaming Masterpiece (Islanti, 2005)
87 min - Beta - English. Ei suomenkielistä tekstitystä.
Tuotanto: Palomar Pictures

Screaming Masterpiece on Ari Alexanderin ohjaama katselmus Islannin musiikkikulttuuriin. 300 000 asukasta, 90 musiikkikoulua, 6 000 kuorolaista, 400 orkesteria, kansainvälisesti menestyviä rock-bändejä, jazz-yhtyeitä ja liuta kovan luokan DJ:tä, siinä on yhdelle kiviselle saarelle meriittejä kerrakseen. Viime vuosina Islannista on levinnyt maailmalle liuta omintakeista ja mystistä pohjoista musiikkia soittavia yhtyeitä soihdunkantajinaan Björk, Sigur Rós ja Múm. Mikä tekee islantilaisista muusikoista niin omalaatuisia lahjakkuuksia ja miksi islantilainen musiikki menestyy? Näihin kysymykseen Alexander ja Magnusson hakivat vastauksia haastattelemalla niin Islannin megatähtiä kuin tuntemattomampia maan artisteja. Kauniisti kuvatussa elokuvassa käydään läpi Islannin musiikin historiaa ja kierretään mukana artistien maailmankiertueella.

Screaming Masterpiece on kuvaus eristyneellä ja karulla saarella kasvaneesta musiikista jollaista ei tehdä missään muussa maailmankolkassa. Islannin musiikki on kuin meren jäätymisen ääntä, jotain joka kuulostaa luonnolliselta, muttei kuitenkaan ole tästä maailmasta. Dokumentin ja konserttielokuvan yhdistävä elokuva sisältää runsaasti keikkataltiointeja mm. Björkiltä, Siguria Rósilta ja Múmilta.

 www.screamingmasterpiece.com

 


Ari Alexander Egris Magnusson

Ari Alexander Ergis Magnusson on alun perin Pariisissa kuvataiteen tutkinnon suorittanut taiteilija ja hänen maalauksiaan, installaatioitaan ja videoteoksia on ollut esillä näyttelyissä Islannissa, Ranskassa, Britanniassa, Venäjällä, Kiinassa ja Argentiinassa. Hän teki vuonna 1994 ensimmäisen dokumenttinsa nimeltä Kjuregej. Hänen tuotantoonsa kuuluu mm. Fálkar ja Næsland -dokumentit, sekä islantilaisen taiteilijan Sigurdur Gudmundssonin elämästä ja työstä kertova dokumentti Pohossibilities. Tällä hetkellä hän viimeistelee Fridrik Thór Fridrikssonista henkilökuvadokumenttia Cloud in Pants. Viime vuosina Magnusson on keskittynyt enemmän elokuvientekoon.

 Takaisin ohjelmasivulle