Punk's Not Dead

Susan Dynner:
Punk's Not Dead (USA, 2006)
100 min. - DVD - English. Suomenkielinen tekstitys.
Tuotanto: Aberration Films & Red Rover Films

Oletko koskaan miettinyt mitä ihmettä Misfitsin kallologo tekee sen naapurin 12-vuotiaan trenditytön repussa? Tuskin se on aamulla ennen kouluunlähtöä kuunnellut braineatersia tai cough coolia. Jotakin vastaava on mahdollisesti käynyt Susan Dynnerin mielessä kun hän on miettinyt aihetta dokumentille. Dynnerin Punk's Not Dead -elokuvassa nimittäin puhutaan asiaa. Dokumentti ei ole perinteinen punkkihistoriikki, jossa kiistellään siitä syntyikö punkki New Yorkin hameisiin pukeutuneista miehistä vai Malcolm McLarenin liikemiesvaistosta. Dynner pohtii esikoisohjauksessaan punkin asennetta ja tarkastelee tyylisuuntaa punk-liikkeen aloittajien näkökulmasta. Dokumentissa käydään läpi punkin kolmekymmenvuotista taivalta ja tyylin kehittymistä kaoottisesta rokista kohti poppunkia, tuotetta jolla myydään kaikkea autoista alkoholiin.

Dynnerin dokumentin punainen lanka on vastakkainasettelussa DIY-asenteen ja massa-punkkulttuurin välillä. Dokumentti koostuu haastatteluista, live-pätkistä, behind the scene -materiaalista artisteilta, levy-yhtiöiltä, faneilta ja median taholta. Dynner itse ihastui punkkiin Minor Threatin keikalla, tästä voi valveutunut katsoja päätellä kenen puolta elokuvassa pidetään. Punk's Not Deadin haastateltavat muodostavat jonkinlaisen punkin kuka kukin on listan; My Chemical Romance, Jello Biafra, Rancid, Anti-Flag, Social Distortion ihan noin vaan muutamia mainittuna. Kattava on kattaus. Elokuva on kovasti kehuttu ja monasti palkittu. Ei kannata jättää väliin.

 www.punksnotdeadthemovie.com

 


Susan Dynner

Punk's not dead -dokumentin ohjaaja Susan Dynner lukeutuu itsekin 80-luvun alun punk-liikkeen kannattajaksi. Jo 15-vuotiaana hän oli valokuvannut legendaarisia ryhmiä kuten Black Flag, The Exploited ja Minor Threat. Innostus punkmusiikkiin ja ystävyys yhteyden kanssa on säilynyt vuosien saatossa. Punk's Not Dead ja Dynnerin tuottama Brick ovat voittaneet palkintoja ja tunnustuksia festivaaleilla.

 Takaisin ohjelmasivulle