Lauluja Pohjoisesta tai muuta sellaista

Tommi Virtanen
Lauluja Pohjoisesta tai muuta sellaista
- dokumentti Sonata Arctican levyntekoprosessista (Suomi, 2007)
28 min - Digibeta - Finnish.

Ohjaaja paikalla näytöksessä.

Sonata Arctica esiintyi maailmankiertueensa päätöskonsertissa kotikaupungissaan Kemissä elokuussa 2006. Elokuva käynnistyy bändin lopetellessa hurmoksellista keikkaansa huutavan kotiyleisön edessä, ilotulitusrakettien räiskeessä. Alkaa talven kestävä keikkatauko ja levyn valmistelu. Uuden materiaalin treenausta, Sonatan "syysleiriä", varten bändi on vuokrannut mökin Kemin lähistöltä. Laulaja ja biiseistä vastaava Tony Kakko on säveltänyt tukun kappaleita ja kaikki on valmiimpaa kuin koskaan ennen studioon menoa. Uran helpoimmaksi kaavailtu levytyssessio uhkaa keskeytyä yllättävien uutisten saavuttaessa bändin. Musiikillisesti uusia ovia aukova Unia-levy julkaistaan ajallaan vaikka vaikean talven jälkeen mikään ei ole ennallaan.

Bändin sisäisten jännitteiden ja yhteishengen tallentamisen lisäksi dokumentin tärkeä ulottuvuus on teollisuudesta elävän pikkukaupungin ja sen "arktisen hulluuden" kuvaaminen. Bändin jäsenet pysyttelevät maailmalla saavutetusta menestyksestä huolimatta 23 000 asukkaan Kemissä, jossa elämä varsinkin talvisin on karua. Aavekaupungin ja elinvoimaa sykkivän bändin vastakkain asettelusta syntyy jännite, joka luo dokumenttiin normaalin, kliseisen bändidokumentin ylittävän tason. Dokumentti esittelee pieteetillä työhönsä suhtautuvan bändin - ei stereotypiaa sekoilevasta rock-retkueesta.

 


Tommi Virtanen

Kemiläislähtöinen nykyään Helsingissä asuva Tommi Virtanen (s. 1971) on vapaa toimittaja, joka on työskennellyt ohjaajana mm. TV1:n Basaarissa. Virtasen erikoisalaa ovat populaarikulttuurin ilmiöt.

 

 Takaisin ohjelmasivulle