Scott Walker: 30 Century Man

Stephen Kijak:
Scott Walker: 30 Century Man (USA / UK, 2006)
95 min - Beta - English. Ei suomenkielistä tekstitystä.
Tuotanto/Production: Missing in Action Films

Mikä on tuo mies joka on ylittänyt Beatlesin suosiossa, vaikuttanut merkittävästi David Bowien, Radioheadin, U2:n, Brian Enon ja Pulpin kaltaisten uudistajien musiikkiin ja luonut erään kautta aikojen painajaismaisimmista levyistä, jota ei yksinkertaisesti uskalla kuunnella heikompana päivänä?

Scott Walker on yksi musiikkimaailman hämmentävimmistä, hienoimmista ja unohdetuimmista hahmoista. 1960-luvulla hän nousi valtaisaan maailmanmaineeseen the Walker Brothersin vaikuttavaäänisenä solistina ja saavutti fanien parissa popjumalan aseman. Tähteys kuitenkin stressasi esiintymiskammoista miestä eikä sopivaa ja riittävän taiteellista materiaalia löytynyt esitettäväksi. The Walker Brothersin hajoamisen jälkeen hän julkaisi neljä klassikon aseman saavuttanutta soololevyä, joilla hän omien laulujensa lisäksi versioi Jacques Brelin chansoneita. Walker opiskeli kiihkeästi klassista musiikkia ja tuotti kappaleisiinsa vaikuttavia orkestraatioita. 1970-luvulla hän vetäytyi jatkuvasti enemmän syrjään valokeilasta ja alkoi suojella yksityisyyttään voimakkaasti. Vuosikymmenen lopulla hän katosi täysin julkisuudelta. Katoamistemppu oli yksi rockhistorian vaikuttavimmista lavastuksista. Miehen kuviteltiin kuolleen, kokeneen hermoromahduksen tai jopa vaihtaneen taiteilijan uransa taksikuskin toimeen. Kyse oli kuitenkin vain määrätietoisesta kieltäytymisestä haastatteluista ja kaikesta median huomiosta. Omassa rauhassaan Scott Walker on julkaissut soololevyn noin joka kymmenes vuosi, viimeisimpänä vuoden 2006 The Drift -albumin. The Drift on yksi omituisimmista, pelottavimmista ja vaikuttavimmista levyistä mitä on tehty. Sillä ei ole mitään tekemistä perinteisen popmuusikin kanssa. Levyn äänimaailma on toispuoleista, kolahdukset ja huokailut eivät tunnu kuuluvan tähän todellisuuteen. Tunnelma on hyvin epätodellinen ja painajaismainen.

Ohjaaja Stephen Kijak sai harvinaislaatuisen tilaisuuden päästä seuraamaan tämän eksentrisen taiteilijan The Drift -albumin levytysprosessia. Luvan saamista saattoi edesauttaa tieto siitä, että dokumentin tuottajana toimi eräskin David Bowie. Scott Walker: 30 Century Man on hieno dokumentti eräästä varjelluimmista elävistä musiikintekijöistä. Elokuvassa pohditaan Walkerin historiaa ja katoamista sekä päästään seuraamaan erittäin omaperäistä äänitysprosessia, jossa rumpujen sijaan hakataan raakaa lihaa. Walkerin ja Bowien ohella äänen pääsevät mm. Sting, Jarvis Cocker, Damon Albarn, Brian Eno.

Scott Walker: 30 Century Man on elokuva kaikille rockin historiasta, omalaatuisesta musiikista ja avantgardea luovista hahmoista kiinnostuneille.

 www.scottwalkerfilm.com

 


Stephen Kijak

Yhdysvaltalainen Stephen Kijak tunnetaan elokuvista kuten Never Met Picasso (1996) ja Cinamania (2002). Todellisen haasteen eteen Kijak joutui ohjatessaan David Bowien tuottaman dokumentin eksentrisestä muusikosta, Scott Walkerista. Hienon ohjaajan meriitteihin kuuluvat myös televisiosarjojen ohjaukset.

 Takaisin ohjelmasivulle