Yrjö Tähtelä:

Topralli (Suomi, 1966)

Tuotanto: Tähtelä-Filmi Oy
77 min - 35mm. Suomi.


Turhautunut Levykauppias Rudolf Räpylä saa yllätyksekseen johtaja Pampulta vahingossa kunnianhimoisen tehtävän juhlistaa Pampun yhtiön 50-vuotiasta taivalta "Suomen ja Euroopan suurimmalla jättiläisshowohjelmalla". Suhdetoimintapäälliköksi nimitetty Rudolf, sihteeri Katri, johtajan tytär Carola ja viihde-esiintyjä Irwin aikaansaavat suurenmoisen sotkun jahdatessaan pääesiintyjäksi suunniteltua The Renegades-yhtyettä Tukholman toreilta ja kasarmien kätköistä.

Yrjö Tähtelän Topralli on suomielokuvan kadonnut klassikko. Sitä on luonnehdittu ainoaksi suomalaiseksi anarkistiseksi komediaksi. Aikanaan elokuva sai kriitikoilta tylyn tuomion yrityksestään lämmitellä uudelleen iskelmäelokuvaa. Toprallia on jopa kutsuttu huonoimmaksi suomalaiseksi elokuvaksi ikinä. Kuluneet vuosikymmenet ovat kuitenkin muuttaneet suhtautumista. Miltei ilman käsikirjoitusta tehty filmi on hulvatonta katseltavaa. Nostalgia on muovannut "suttuisasti kuvatusta, huonosti äänitetystä ja pitkäpiimäisestä" elokuvasta oman aikansa kuvauksen jolle – ja jonka kanssa – katsoja voi vapautuneesti nauraa. Tähtiartistien – Carolan, Katri-Helenan ja Irwin Goodmanin – esittämät kappaleet ovat suomalaisen musiikin historiaa siinä missä Sibelius ja Sipe Santapukki. Yhdessä Harri Mielosen Pyhiinvaelluksen kanssa Topralli tiivistää kuvaa Suomen suosituimmasta protestilaulajasta Irwin Goodmanista.


< takaisin

 

Savon Kinot oy Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan liitto Digitaalisen elokuvateatterikeskuksen kehittämisprojekti Joensuun Popmuusikot ry East Finland Film Comission Suomen elokuva-arkisto Sue