D. A. Pennebaker:

Don't look back (USA, 1967)

90 min - Beta. English.


D. A. Pennebakerin dokumenttiklassikossa seurataan 24-vuotiaan Bob Dylanin ja hänen seurueensa Englannin kiertuetta keväällä 1965. Pääsemme mukaan niin lehdistötilaisuuksiin, taksimatkoille kuin konsertteihinkin, vaikka suurin osa musiikista esitetäänkin hotellihuoneissa. Jo pelkästään elokuvan avausjakso on legendaarinen, sillä kyseessä on lienee maailman ensimmäinen "rockvideo".

Kenties hienointa dokumentissa on kuitenkin luontevuus, jolla päähenkilöt suhtautuvat kameran läsnäoloon. He eivät esiinny kameralle, eivätkä vedä keinotekoista roolia. Tällaisen välittömyyden onnistuminen dokumentin kohteen ja katsojan välille on asia, josta useat dokumentaristit voivat vain uneksia. Lähemmäksi Dylanin persoonaa ei mikään media ole sen koommin enää päässyt.

D. A. Pennebaker ansaitsi uransa alkuun sijoittuvalla rockdokumentillaan legendan maineen, jota vahvistivat myös myöhemmät elokuvat Monterey Pop (1967), Ziggy Stardust and The Spiders from Mars (1973) ja The War Room (1993) sekä Down from the Mountain (2001). Pennebaker on luonut maineensa vaikeita aiheita kaihtamattomana, ennakkoluulottomana ja häpeämättömänä dokumentaristina, joka ei kuvia kumarra.

Dokumentissa nuori ja vihainen Dylan on kanssaihmisilleen vuoroin lempeä tai äärimmäisen armoton. Erityisesti toimittajat tuntevat olonsa epämukavaksi hänen seurassaan, eikä osattomaksi jää myöskään hänen englantilainen kilpailijansa Donovan, jota pilkataan koko kolmen viikon kiertueen ajan. Kukin saa elokuvassa osansa Dylanin kiperistä kommenteista.

Elokuvassa esiintyvät Dylanin lisäksi myös Joan Baez, Alan Price ja Allen Ginsberg sekä tietysti Donovan. Suurimmaksi osaksi hotellihuoneissa esitettyjen laulujen joukossa on muun muassa The Times They are A-Changin, It's All Over Now, Baby Blue ja It's All Right Ma (I'm Only Bleeding). Dokumentti todistaa kiinnostavaa käännekohtaa, niin Dylanin uran, kuin silloisen populaarikulttuurinkin osalta. Poliittinen tiedostavuus alkoi popmusiikissakin nostaa päätään.


< takaisin

 

Savon Kinot oy Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan liitto Digitaalisen elokuvateatterikeskuksen kehittämisprojekti Joensuun Popmuusikot ry East Finland Film Comission Suomen elokuva-arkisto Sue