Paul Rachman:

American Hardcore (USA, 2006)

Tuotanto: AHC Productions LLC, Envision Films
100min, English. Ei suomenkielistä tekstitystä.

Esityksissä paikalla ohjaaja ja käsikirjoittaja


Hardcore – itsenäistä ajattelua, kompromissittomuutta, tee-se-itse asennetta, elämäntavalle omistautumista... Tätä kaikkea ja totta kai äärimmäisintä, intensiivisintä ja vihaisinta musiikkia mitä on. Sitä on hardcore. Lukuisia punk-videoita ohjannut Paul Rachman ja keikkoja aikanaan järjestänyt käsikirjoittaja Steven Blush päättivät tarttua nuoruutensa intohimoon ja tekivät Amerikan mantereen hurjimmasta musiikkityylistä elokuvan. Rahoittajia aihe ei kiinnostanut mutta miehet eivät lannistuneet. Kahvitynnyrien ja käsikameran avulla he synnyttivät aidolla DIY-asenteella American Hardcoren, vuoden 2006 elokuvafestivaalien yllättäjän, joka kaikkien on nähtävä.

American Hardcore – testamentti nuoruuden uhmalle ja omistautumiselle – on arkeologinen kaivaus vuosiin 1980-1986, aikaan jolloin punkrockista innostunut nuoriso kyllästyi Reaganin ultrakonservatiivisen hallinnon tekopyhyyteen ja tyhjiin lupauksiin. Lähiöiden räjähdysaltis turhautuneisuus purkautui musiikkiin. Jo ennestään vihainen punkrock muuttui nopeammaksi, hyökkäävämmäksi ja rumemmaksi. Black Flagin, Agnostic Frontin, Bad Brainsin ja Gang Greenin kaltaiset yhtyeet yhdistivät tinkimättömään musiikkinsa poliittisia sanoituksia ja synnyttivät alakulttuuriin, joka levisi omakustannelevyinä ja kotivideonauhoina ympäri maailman. Rachman ja Blush tavoittavat koruttomassa dokumentissaan musiikkityylin sijaan elämäntavan. Elokuva on koostettu yli sadasta haastattelusta ja loputtomasta pinosta videonauhoja, joita miehet keräsivät musiikintekijöiltä, levynjulkaisijoilta ja faneilta. Lopputuloksena syntyi hikinen ja aito elokuva, joka kaikessa karuudessaan tavoittaa todellisen punkin estetiikan.

Esityksissä paikalla ohjaaja Paul Rachman sekä käsikirjoittaja sekä American Hardcore -kirjan tekijä Steven Blush.

www.sonyclassics.com/americanhardcore


Paul Rachman aloitti uransa ollessaan yliopistossa tekemällä underground-hardcorepunkfilmejä ja musiikkivideoita mm. bändeille Bad Brains, Gang Green sekä Mission of Burma. Hän nousi nopeasti alan ykkösnimeksi ja on ohjannut videoita bändeille kuten Alice in Chains, Sepultura, Pantera sekä Kiss. Rachman on ohjannut myös useita palkittuja elokuvia sekä ollut perustamassa Slamdance Film Festivaalia.

American Hardcore (2006)
Zoe XO (2004)
Home (2002)
Four Dogs Playing Poker (2000)
Drive Baby Drive (1995)
Memories by Joe Frank (1993)


Kirjailija Steven Blush aloitti uransa yliopistolla 80-luvulla promotomalla hardcorepunk-keikkoja sekä kiertueita. Hän toimi myös DJ:nä sekä keikoilla että radiossa ja pyöritti levy-yhtiötä. Hän on kirjoittanut mm. Spin- ja Village Voice lehtiin. Blush on kirjoittanut useita kirjoja musiikin historiasta, kuten American Hair Metal sekä American Hardcore – A Tribal History.


< takaisin

 

Savon Kinot oy Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan liitto Digitaalisen elokuvateatterikeskuksen kehittämisprojekti Joensuun Popmuusikot ry East Finland Film Comission Suomen elokuva-arkisto Sue