Tunnelmat

Käykää kirjastossa ja käykää elokuvissa! kehottaa kirjastonhoitaja Timo Torvinen. 15.11.2018

Laajenna tietoisuuttasi kirjaston Rokumentti-valikoimalla!

Rokumenttia voi tänä vuonna fiilistellä paitsi leffateatterissa ja ulkoilmanäytöksessä, myös Joensuun pääkirjastolla. Kirjastonhoitaja Timo Torvinen on yhdessä kollegoidensa kanssa koonnut kirjastolle Rokumentti-hyllyn, joka on esillä vielä festarihumun päätyttyäkin.

Hylly on vain jäävuoren huippu, tähän mahtuu teoksia muutama kymmen. Netissä on kirjaston Rokumentti-lista, jossa on 82 eri nimikettä: kaikki hyllyn teokset sekä muita kirjoja, elokuvia ja musiikkia, Torvinen vinkkaa.

Teemahylly on kirjastolla Rokumentin aikaan nyt ensimmäistä kertaa. Rokumentin tuottaja Katri Kilpiä otti kirjastoon yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä.

Kirjaston vahvuus on se, että voidaan etsiä aiheesta kuin aiheesta kirjallisuutta – Rokumentin tapauksessa myös musiikkia. Tällä tavalla voidaan laajentaa Rokumentin tarjontaa, Torvinen kertoo.

Lista on koottu Rokumentin teemojen ja sisällön mukaisesti. Jokaisen tietueen lisätiedoissa on kerrottu, liittyykö teos Rokumentin Toivo/ttomuus-teemaan vai johonkin Rokumentissa esitettävään elokuvaan.

Teeman mukaan haaliminen on tosi kivaa työtä. Rokumentin käsiohjelma on ollut toisessa kädessä ja kirjaston tietokanta auki ruudulla, Torvinen kuvailee työskentelymenetelmää.

Omiksi suosikeikseen listalta Torvinen nostaa kaunokirjallisuudesta Toivo/ttomuus-teemaan liittyvän Cormac McCarthyn Tie-romaanin ja musiikista Pekko Käpin ja M.I.A:n albumit.

Torvinen kannustaa tutustumaan listaan ja etsimään lisää tietoa itseä kiinnostavista aiheista. Jos aiheeseen syttyy kiinnostus elokuvateatterissa, siihen on helppo palata kirjastossa Rokumentti-viikon jälkeenkin. Torvinen muistuttaa, että Rokumentti-listan 80 nimikettäkin on vain rajallinen määrä:

Jos esimerkiksi ilmastonmuutos kiinnostaa, siitä löytyy paljon lisää tietoa.

Rokumentti on näkynyt kirjastolla muutenkin kuin hyllynä ja listana: tiistain Novellikoukussa luettiin Rokumentin teemaan liittyviä novelleja. Novellikoukku järjestetään kirjastolla kuukausittain – sinne voi tulla kuuntelemaan novelleja ja tekemään käsitöitä.

Kirjastonhoitaja Torvinen on kokenut Rokumentti-kävijä itsekin, vaikka pari viime vuotta on jäänyt kiireiden vuoksi väliin. Muistot Rokumentista ovat lämpimät: sateisen ja pimeän viikon jälkeen on tullut pyöräiltyä juuri lumen peittämiä katuja elokuvateatterille ja nähtyä esimerkiksi Bob Dylan -leffa.

Tänä vuonna Torvinen suunnittelee taas ehtivänsä elokuviin.

Tosi kovasti kiinnostaa esimerkiksi Anna Eriksonin tekemä M. Toivottavasti pääsen sinne sitten sunnuntaina! Olen myös Micky Rourke -diggari ja siksi Spun tekisi mieli nähdä uudelleen. Joskus olen sen videovuokraamosta lainannut.

Tämän vuoden Rokumentti-ohjelmasta myös Vankasti vastavirrassa -keikat elokuvateatterissa kiinnostavat Torvista.

Dxxxa D jää häneltä valitettavasti väliin, mutta Pekko Käpin hän pääsee näkemään.

Olen nähnyt Käpin useamman kerran, mutta se on varmasti elokuvateatterissa erilainen kokemus.

Kirjastonhoitaja Torvisen terveiset Rokumentti-vieraille ovat lyhyet ja ytimekkäät:

Käykää kirjastossa ja käykää elokuvissa! 

 

Teksti: Sini Heinoja
Kuva: Timo Torvinen