Amy

Asif Kapadia: Amy

Asif Kapadia:
Amy (Yhdysvallat, Iso-Britannia, 2015)
128 min. • English • Tekstitys suomeksi
K-12
Teema: Rokumentti Selection

Amy Winehouse on nimi, jonka jokaisen viime vuosikymmenellä eläneen luulisi tietävän. Kissansilmämeikeistä ja Ronettes-kampauksesta itselleen tavaramerkin luonut britti-ikoni ehti lyhyellä urallaan julkaista vain kaksi albumia. Niistä toinen nousi Britannian 2000-luvun myydyimmäksi levytykseksi ja keräsi huimat viisi Grammy-palkintoa. Winehousen uniikin sielukas syvä jazzääni soljuu lahjakkuutta, jollaista nousee pinnalle vain kerran vuosikymmenessä. Siksi onkin surullista, että kyvyillään ja karismallaan kuuluisuuteen nousseen artistin urasta moni muistaa vain päihdeongelmat, keskeytetyt esiintymiset ja itsetuhoisen elämäntyylin.

Dokumentti kuvaa muutamia vuosia sitten alkoholimyrkytykseen kuolleen Winehousen elämää yksityiskohtaisesti. Vaikka päihteet ja sadistiset ihmissuhteet olivat suuressa osassa Winehousen elämää, tavataan dokumentissa myös se sympaattinen ja itsevarmuutta huokuva uransa alkuaikojen Amy. Viatonta elämäniloa ja kutkuttavaa huumoria rönsyävän nuoren artistin näkeminen saa karvat pystyyn ja herättää murheellisia ajatuksia siitä, miten elämä voikaan pientä ihmistä murjoa.

Vaikka dokumentti tuo rehellisesti esiin Winehousen kyseenalaisen ja kohtalokkaan rock bottom -elämäntyylin, on se siitä huolimatta ennen kaikkea timanttinen tribuutti tälle yhdelle aikansa lahjakkaimmista virtuooseista.


« takaisin

 

Asif Kapadia: Amy

Asif Kapadia: Amy

Näytösaika:
Tapio sali 3 • To 12.11.2015 21:00

Katso myös:
» Backstreet Boys: Show €Em What You€re Made Of
» PMMP - Tässä elämä on
» Soaked in Bleach

« takaisin