Festarielämää

Linkki suomalaisen elokuvahistorian ytimeen

La 14.11.2015 16:00

Klikkaa Peter Von Baghin pitkäaikainen työtoveri ja ystävä Pentti Stranius oli ilmeinen henkilö esittelemään yleisölle Peter von Baghin ainoan näytelmäelokuvan.

Pentti Stranius toimi linkkinä vuoden 2015 Rokumentin ja hiljattain edesmenneen suomalaisen elokuvahistorian instituution Peter von Baghin välillä. Von Baghin ystävänä ja pitkäaikaisena työkaverina niin elokuva-arkistossa kuin Sodankylän elokuvajuhlillakin Stranius oli ilmeinen henkilö alustamaan festariväelle elokuvan Kreivi.

"Kreivi on omanlaatuisensa cinema verite. Se on harvinaisuus siinä mielessä, että päähenkilö näyttelee itseään. Tässä on historiallinen hahmo. Petterihän etsi tämmöisiä ajankuvia", Stranius kertoi.

"Niin näin meidän kesken, Petteri tykkäsi alapäähuumorista ihan hirveästi. Älkää kertoko kenellekään! Hän piti Kreivin hahmosta kovasti ja oli hirveän tyytyväinen kun sai Kreivin näyttelemään itseään."

Von Baghin elokuva sai aikalaisiltaan hyvin nuivan vastaanoton.

"Sakari Toiviainen sanoikin Sodankylän elokuvajuhlilla, että jumalan kiitos ja hyvä niin. Koska sen jälkeen Petteri alkoi tekemään tätä Suomen historiaa näiden henkilöiden kautta eikä mennytkään näytelmäelokuvien mukaan", Stranius naurahti.

Kreivi on hulvaton, mutta samalla paikoin hyvin koskettava, dokumentinomainen tarina Pertti Ylermi Lindgrenin naisseikkailuista.

Samalla Kreivi oli Rokumentin ainoa filmiltä nähtävä leffa.

"Sitä von Bagh olisi varmaan paheksunut", Jarkko Kuittinen Pohjois-Karjalan alueellisesta elokuvayhdistyksestä totesi kutsuessaan Straniusta alustamaan elokuvaa.

 — Pasi Huttunen, Verkkotoimitus

 

« takaisin



Seuraava juttu > < Edellinen juttu