Tolonen

Lasse Keso:
Tolonen (Suomi, 2014)
73 min. • suomi
K-7

Lasse Keson ohjaamassa dokumentissa kerrotaan Suomen suurimman kitarasankarin tarina noususta tuhoon ja ylösnousemukseen. Muun muassa Tasavallan Presidentistä tuttu Jukka Tolonen oli 70-luvulla uransa huipulla. Ulkomaisten musiikkilehdet ylistivät kitaristia ja Cat Stevensin ja Abban kaltaiset supertähdet houkuttelivat häntä yhtyeisiinsä. Tolonen halusi kuitenkin keskittyä soolouraansa, joka käynnistyi vahvasti Skandinaviassa ja Euroopassa.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. 90-luvun lopussa huumeiden runtelema Tolonen pyöri Tukholman rappukäytävissä ja vuonna 2008 hän löysi itsensä Keravan vankilasta pahoinpideltyään amfetamiinin ja alkoholin vaikutuksen alaisena naisystävänsä. Tolosen elämä oli jo pitkään ollut sekavaa, avioliitot kariutuneet ja terveydentila oli huono. Lääkärit ihmettelivät, että hän ylipäätään oli hengissä.

Dokumentissa seurataan Tolosen vaiheita vuodesta 2006, ajalta juuri ennen ikävää Keravan välikohtausta. Huumehöyryisten kitarasessioiden, oikeudenkäynnin, vankilan ja vankilasta vapautumisen kautta siirrytään vuoteen 2012 – studioon, jossa Timo Kämäräinen, Risto Toppola ja Teemu Viinikainen levyttävät tribuuttialbumia Tolosen sävellyksistä.

Dokumentti kertoo inhimillisen ja koskettavan tarinan luopumisesta, selviytymisestä ja uudesta alusta. Ja siitä, miten Tolosen musiikki jatkaa elämäänsä nuorten soittajien sormissa.

» www.tolonendoc.com



Katso myös:

» Salvo Cuccia: Summer '82 When Zappa Came to Sicily
» Greg Olliver: Johnny Winter - Down & Dirty
» John Ridley: Jimi: All Is by My Side
» Salvo Cuccia: Summer '82 When Zappa Came to Sicily
» Greg Olliver: Johnny Winter - Down & Dirty
» John Ridley: Jimi: All Is by My Side


« takaisin

Lasse Keso: Tolonen

Lasse Keso: Tolonen

Näytösaika:
Tapio 4 • Ke 12.11.2014 19:00

« takaisin