B.B.King: The Life of Riley

Jon Brewer:
B.B.King: The Life of Riley (UK, 2012)
123 min. • Englanti
K-12

On todella vaikea kuvitella niitä vaatimattomia oloja, joihin Riley B.
King syntyi vuonna 1925. Maailma oli toinen keskellä Missisipin puuvillapeltoja
eikä nuorena vaille vanhempia jääneellä pojalla ollut juurikaan muita
vaihtoehtoja kuin raataa puuvillapelloilla. Ku Klux Klanin seuduilla eläneelle Rileylle kävi harvinaislaatuinen onni, ystävällinen valkoinen työnantaja, joka hankki nuorukaiselle ensimmäisen kunnollisen kitaran. Ei aikaakaan, kun Riley huomasi tienaavansa paremmin bluesmuusikkona kuin puuvillanpoimijana.

Mustan muusikon elämä Amerikassa ei ollut helppoa, mutta B.B. ei suostunut murehtimaan häiriötekijöitä. Hän keskittyi soittamaan keikkoja. Ja keikkoja kitaristilla riittikin, pitkään melkein joka päiväksi. Nyt, yli 80-vuotiaana bluesveteraani suostuu esiintymään vain joka kolmas päivä. The Life of Riley on selviytymistarina, joka saa ihmettelemään musiikin voimaa.

The Life of Riley on todella perusteellinen katsaus B.B. Kingin elämään. Mutta
niin täytyy ollakin, sillä Kingin elämä on uskomattoman rikas ja merkittävä. B.B. Kingin itsensä lisäksi ääneen pääsevät sekä ystävät että
perheenjäsenet ja ne moninaiset muusikot, joihin B.B. on vaikuttanut. Haastatteluissa Kingin merkitystä pohtivat muun muassa Eric Clapton, The Beatles, The Rolling Stones ja U2 - sekä Morgan Freeman, joka on tarinan itseoikeutettu kertoja. Elokuva on pullollaan mielenkiintoisia anekdootteja. Haastatteluissa selviää esimerkiksi mistä Kingin legendaarinen kitara Lucille on saanut nimensä. Tarinassa soi blues, mutta B.B. King on onnistunut muuttamaan elämänsä traagisuudet tunteikkaaksi musiikiksi, joka resonoi jokaisessa, joka sille uskaltaa antautua.

» www.bbkingthelifeofriley.co.uk« takaisin

Jon Brewer: B.B. King: The Life of Riley

Jon Brewer: B.B. King: The Life of Riley

Pe 15.11.2013 17:30 Tapio 4