The Green Wave

Ali Samadi Ahadi:
The Green Wave (Saksa, 2010)
80 min. - Saksa, persia, englanti - Englanninkielinen tekstitys
K-12

The Green Wave on upeasti toteutettu elokuva hirmuhallinnon sorron ikeestä ja nuorten, sivistyneiden iranilaisten epätoivoisesta pyrkimyksestä oikeudenmukaisuuteen. Aiheestaan huolimatta The Green Wave ei ole erityisen poliittinen elokuva. Kaikessa järkyttävyydessään se on syvän inhimillinen kuvaus tapahtumista, jotka ovat käynnissä tälläkin hetkellä.

Vihreä on toivon väri. Ja islamin väri. Se oli myös presidenttiehdokas Mir-Hossein Mousavin kannattajien väri. Iranin vuoden 2009 presidentinvaalien piti tuoda muutos mukanaan, mutta vastoin kaikkia odotuksia äärikonservatiivinen populistiehdokas Mahmoud Ahmadinejad julistettiin voittajaksi. Ilmoitettu tulos oli selkeä, mutta vielä selkeämpiä olivat oikeutetut syytökset ääntenlaskennan peukaloinnista.

Peukaloidut vaalit saivat nuoret iranilaiset kaduille osoittamaan mieltään. Hallitus puuttui mielenosoituksiin brutaalisti. Ali Samadi Ahadin elokuva The Green Wave koostuu pääasiassa kansalaisten kännykkäkameroilla kuvaamasta materiaalista, joka osoittaa hallituksen ylettömän väkivallan. Mielenosoituksiin osallistuneita hakattiin, puukotettiin, ammuttiin ja lisäksi pidätettiin ja kidnapattiin. Seurauksena lukematon määrä kuolleita, loukkaantuneita ja kidutettuja ja samalla yksi syvä haava lisää iranilaisten sieluihin.

Materiaalin järkyttävyydestä huolimatta The Green Wave on visuaalisesti upea. Ahadi on animoinut kuvamateriaalin päälle hieman Persepolis-elokuvasta muistuttavan todellisuuden, joka etäännyttää katsojaa ahdistavuudesta. Kaunis ulkokuori ei kuitenkaan poista totuutta €“ nämä tilanteet ovat todella tapahtuneet, vain muutama vuosi sitten.

The Green Wave on koskettava kuvaus ihmisistä tapahtumien ytimessä. Se hyödyntää ensikäden blogitekstejä ja sosiaaliseen mediaan postitettua kuvamateriaalia todistusaineistona toivosta, uteliaisuudesta, epätoivosta ja pelosta mutta samalla rohkeudesta jatkaa taistelua. Ali Samadi Ahadin elokuva on merkittävä kuvaus tärkeästä historiallisesta hetkestä ja samalla vaikuttava muistokirjoitus monille, jotka uskoivat suurempaan vapauteen ja menettivät henkensä €vihreässä vallankumouksessa€.

» www.thegreenwave-film.com



« takaisin

The Green Wave

The Green Wave

Ke 14.11.2012 18:45 Tapio 4