Jälki elämässä - 4 tarinaa kidutuksesta

Mervi Junkkonen:
Jälki elämässä - 4 tarinaa kidutuksesta (Suomi, 2011)
59 min. - Suomi, englanti, espanja, ranska, venäjä - Suomenkielinen tekstitys
K-16

Mervi Junkkosen elokuvan nimi kertoo kaiken. 4 tarinaa kidutuksesta tuo kankaalle Kebin, Musan, Sergen ja Hectorin, sekä heidän tarinansa. Jokainen miehistä on kokenut epäinhimillistä kidutusta kotimaassaan ja he ovat Suomessa pakomatkalla. Miehet saavat hoitoa Kidutettujen kuntoutuspalvelusta, mutta kuinka on mahdollista rakentaa uudelleen rikkirevitty identiteetti? He odottavat Suomelta yksinkertaisia asioita, vapautta ja oikeudenmukaisuutta, turvaa, jonka avulla murskattua elämää on mahdollista jatkaa. Kamera seuraa marjametsään, neuvotteluihin lakimiesten kanssa ja pitkien pimeiden talvi-iltojen viettoon. Byrokratia ei poista hätää.

Junkkosen oli vaikeaa saada haastateltavia esiintymään omilla kasvoillaan. Niinpä elokuvassa käytetään tehokeinona epäskarppia lähikuvaa, joka tekee kidutuskuvauksista entistä satuttavampia. Elokuvaan tuo entisestään draamaa Kebin tarina. Hänet karkotettiin Suomesta kesken kuvausten, eikä tuotantoryhmällä ole mitään tietoa mitä Kebille on tapahtunut. On kuristavaa ajatella, että Kebi on jälleen kiduttajiensa armoilla.

4 tarinaa kidutuksesta on tärkeä kantaaottava elokuva, joka pakottaa ajattelemaan Suomessa asuvien pakolaisten tilannetta ja omaa etuoikeutettua asemaamme.


« takaisin

Jälki elämässä - 4 tarinaa kidutuksesta

Jälki elämässä - 4 tarinaa kidutuksesta

Ke 14.11.2012 18:00 Tapio 3