Everyday Sunshine: The Story of Fishbone

Lev Anderson, Chris Metzler:
Everyday Sunshine: The Story of Fishbone (USA, 2010)
107 min. - Englanti
K-16

Funkmetalliyhtye Fishbone on melkoinen erikoisryhmä, monellakin tapaa. Sen jäseniä tai tarinaa ei olisi voinut kukaan käsikirjoittaa, hahmot ovat liian outoja ollakseen keksittyjä.

Red Hot Chili Peppersin ja Jane’s Addictionin kanssa samoilta kulmilta ponnistanut yhtye sotki musiikissaan skata, punkkia, metallia, funkia ja jazziakin keitokseksi, joka kiehui yli kaikessa kiihkossaan. Varsinkin keikoilla ryhmä oli sekopäinen esiintyjä vaarantaessa oman ja välillä ja katsojienkin terveyden hurjan fyysisillä tempauksillaan. Edes yhtyeen kiinnittänyt jättilevy-yhtiö Columbia ei oikein tiennyt miten kaikki määritelmät rikkovaa Fishbonea olisi pitänyt markkinoida. Bändi pääsi kuitenkin kiinni tähteyden syrjään esimerkiksi Saturday Night Live -esiintymisen ja Spike Leen ohjaaman videon ansoista. Tilanne oli siis vähintäänkin lupaava.

Everyday Sunshine kertoo Fishbonen tarinan kaikessa uskomattomuudessaan. Elokuvaa voi suositella kaikille LA-skenen, tai ylipäänsä energisen rockmusiikin ystäville. Bändin uralta riittää vauhdikkaita tarinoita, jotka pitävät mielenkiinnon yllä vaikkei musiikki olisikaan täysin tuttua. Fishbone ajautui urallaan nimittäin mitä mielikuvituksillisempiin vaikeuksiin, kuten tapaukseen, jossa osa bändin jäsenistä yritti kidnapata kulttiin liittyneen kitaristinsa takaisin vain saadakseen lakisyytteet niskaansa.

Fishbonen sopivasti sekopäiset moottorit Angelo Moore ja surffaava peukkubassotaiteilija Norwood Fisher eivät ole antaneet periksi kommelluksista huolimatta, yhäkään. Vaihtelevan kokoonpanon avulla parivaljakko on puskenut eteenpäin tekemättä kompromisseja huolimatta ikävuosista, rahavaikeuksista ja perheongelmista. Sinnikkyys johtaa surkuhupaisiinkin tilanteisiin, kuten olemattomalle osanotolle jäävään nimikirjoitustilaisuuteen. Ja lähes autioon ulkoilmakonserttiin Itä-Euroopassa, kaikkinensa kaukana kotoa Kaliforniasta.

Fishbone ei ikinä saavuttanut suosiota jonka olisi ansainnut ja tuskin tilanne tulee muuttumaankaan, huolimatta sen nauttimasta arvostuksesta erityisesti aikalaistensa keskuudessa. Everyday Sunshine: The Story of Fishbone ei kuitenkaan ole elokuva epäonnistumisesta vaan oman omituisen tien kulkemisesta, olivat kengät miten liukkaat tahansa.

» fishbonedocumentary.com



Katso myös:

» AleX Hammond, Ian Markiewich: Better Than Something: Jay Reatard
» Kenneth Thomas: Blood, Sweat + Vinyl: The DIY in the 21st Century
» Jesse Vile: Jason Becker: Not Dead Yet
» AleX Hammond, Ian Markiewich: Better Than Something: Jay Reatard
» Kenneth Thomas: Blood, Sweat + Vinyl: The DIY in the 21st Century
» Jesse Vile: Jason Becker: Not Dead Yet


« takaisin

Everyday Sunshine: The Story of Fisbone

Everyday Sunshine: The Story of Fisbone

To 15.11.2012 16:30 Kerubi