Crude

Joe Berlinger:
Crude (USA, 2010)
105 min. - Englanti, espanja - Englanninkielinen tekstitys
K-12

Joe Berlingerin Crude on huikea elokuva öljyn todellisista kustannuksista. Crude tuo katsojien silmien eteen esimerkkitapauksen kansainvälisten öljy-yhtiöiden valtioiden yli ulottuvasta vallasta ja piittaamattomuudesta pieniä ihmisiä kohtaan. Elokuvan keskiössä on €Amazon Chernobyl€, yksi planeettamme suurimmista ja kiistanalaisimmista ympäristöön liittyvistä oikeusjutuista. Tosielämän lakidraamassa sekoittuvat ympäristöaktivismi, kansainvälinen politiikka, ihmisoikeudet, media, monikansallisen yhtiön valta ja katoava alkuperäiskulttuuri.

Vuonna 2006 30 000 ecuadorilaista Amazonin viidakon alkuperäisasukasta nosti oikeusjutun öljyjätti Chevronia vastaan. Heidän mukaansa yhtiö tuhosi kolmen vuosikymmenen ajan järjestelmällisesti heidän kotejaan myrkyttäen veden, ilman ja maan. Tämä saastuminen on luonut €kuoleman alueen€ joka on nostanut syöpien, syntymävikojen ja lukuisten sairauksien määrää asukkaiden keskuudessa. Samalla tuhottiin myös asukkaiden perinteistä elämäntapaa. Myönsikö Chevron virheensä? Ei tietenkään. Yhtiö kävi raivokkaaseen taisteluun alkuperäisasukkaiden väitteitä vastaan.

Berlingerin (jolta nähdään Rokumentissa myös Under African Skies) elokuvassa lakijuttua puidaan oikeuden lisäksi tuhotussa viidakossa ja kaikkiaan kolmella mantereella. Berlingerin matkassa vain vähän huomiota kerännyt lakitapaus kasvaa kansainvälisesti merkittäväksi keskustelunaiheeksi ja suuryhtiöiden ympäristörikosten symboliksi. Elokuvassa epätoivoinen taistelu tuulimyllyä vastaan kuvataan kaikessa lohduttomuudessaan tarkkanäköisesti ja ajatuksia herättävästi. Kuinka paljon ihmisten ja luonnon tuhoa voi kirjata öljytynnyrin hintalappuun? Miten saada suuryhtiö vastuulliseksi teoistaan? Tällä oikeusjutulla on mahdollisuus tehdä pysyvä vaikutus siihen, miten kansainvälisiä bisneksiä hoidetaan.

Vaikka Crude kertoo kaukaisesta Amazonista, on sen esittämät kysymykset ajankohtaisia myös kaivosteollisuutta hamstraavassa Suomessa.

» www.crudethemovie.com



« takaisin

Crude

Crude

Su 18.11.2012 14:45 Tapio 4