Enemies of the People

Rob Lemkin, Thet Sambath:
Enemies of the People (UK, Kambodža, 2010)
93 min. - Englanti, khmer - Englanninkielinen tekstitys
K-16

Nykyajan pahamaineisimpiin diktaattoreihin kuuluvan Pol Potin johtama punakhmerien hallinto oli brutaalia. Vuosien 1975-1979 aikana Kambodžan €kuoleman kentillä€ menehtyi noin 1,5 miljoonaa asukasta, suuri osa heistä kammottavan raa€alla tavalla. Kansanmurhan selitykset ovat kuitenkin jääneet vajaiksi. Tähän asti.

Toimittaja Thet Sambath menetti perheensä punakhmerien vallan aikana, Enemies of the People on hänen keinonsa selvittää miksi. Perheensä menetyksen lisäksi Sambath etsii vastausta siihen, missä hänen kotimaansa tragediassa oli kysymys. Elokuvassa miehet ja naiset massamurhien takana perussotilaista ja puolueen aatteelliseen johtajaan saakka kertovat totuuden kammottavasta ajasta. Kameran edessä on myös Nuon Chea, Pol Potin €veli numero kaksi€. Hän on ensimmäinen punakhmerien johtajista, joka myöntää julkisesti murhat. Ja kertoo niiden syyn.

Enemies of the People on raju dokumentti eräästä maailmanhistorian synkimpiin kuuluvasta tapahtumasta ja Kambodžan pyrkimyksestä päästä painajaisesta eteenpäin. Monien kambodžalaisten mielestä tappajille puhumisesta ja menneisiin kauhuihin palaamisesta ei seuraa mitään hyvää, mutta ohjaaja Sambath on eri mieltä. Hän loi kymmenen vuoden ajan luottamusta haastateltaviinsa saadakseen nämä lopulta antamaan vastauksia. Sambathin haastattelemat ihmiset ovat uhranneet paljon itsestään tunnustaessaan totuuden tapahtumista ja täten tehneet ehkä ainoan jäljelle jäävän hyvän teon. Sekin on pieni askel kohti ihmisyyttä vallitsevan pahuuden edessä.

Tule, katso ja ravistu.

» enemiesofthepeoplemovie.com



« takaisin

Enemies of the People

Enemies of the People

Su 18.11.2012 13:30 Tapio 3