Agile, Mobile, Hostile: a Year with Andre Williams

Tricia Todd & Eric Matthies:
Agile, Mobile, Hostile: a Year with Andre Williams (USA, 2008)
88 min. - Englanti - Ei suomenkielisiä tekstityksiä

Mustassa rytmimusiikissa on monia yli-itsevarmoja esiintyjiä, miehekkäitä miehiä ja ilkeäsuisia kulmien kundeja. On kuitenkin vain yksi Andre Williams.

Andre Williams – The Black Godfather - on seitsemänkymmentä vuotta täyttänyt R&B-laulaja, jonka elämä on yhä seksiä, päihteitä ja rokkenrollia kukkuroillaan. Williams työskenteli suurimpina vuosinaan Ike Turnerin kanssa ja opetti nuorelle Stevie Vonderille rytmimusiikin saloja. Mies toimi taustalla legendaarisessa Motown-levy-yhtiössä ja kirjoitti useita klassisia hittejä, kuten Shake A Tale Feather. Toisin kuin kollegansa, Andre ei koskaan onnistunut voittamaan Grammyja ja myymään miljoonia levyjä. Syy saattaa tosin löytyä miehen lyriikoista. Harvat saavuttavat suurta menestystä laulaessaan nuorten tyttöjen ihanuudesta ja pekonin ihrasta. Konserttisaleissa esiintymisen sijaan eläköityvän muusikon elämä on taistelua riippuvuuksien, köyhyyden ja kodittomuuden kanssa.

Ohjaajat Tricia Todd ja Eric Matthies seurasivat vuoden ajan karismaattisen Williamsin jokapäiväistä elämää. Ohjaajat huomasivat pian, että Williamsin arki eroaa huomattavasti tyypillisestä seitsenkymppisen elosta. Vuoden mittaan mies teki uutta levyä, kiersi Amerikassa ja Euroopassa, sai häädön, sortui huumeisiin ties kuinka monetta kertaa elämänsä aikana ja päätyi sairaalaan kuoleman partaalla. Kaiken tämän mies teki menettämättä tyyliään ja tiukkaa badass-asennettaan.

Toddin ja Matthiesin elokuva ei ole karskista tarinastaan huolimatta synkkä tai raskas. Dokumentti saa voimansa Andre Williamsin päällekäyvästä karismasta ja loputtomasta elämänjanosta. Vaikka maailma on kohdellut Williamsia kaltoin, ei elokuva herätä sääliä. Andre Williams on tiennyt mitä tuleman pitää tehdessään valintansa. Omalla tavallaan hän on karuun arkeensa tyytyväinen, ainakaan hän ei ole jättänyt elämäänsä elämättä.

Agile Mobile Hostilea voi suositella varauksetta kaikille musiikinystäville. Mikäli pidät hyvästä rytmimusiikista etkä ole vielä tutustunut Andre Williamsiin, et voi jättää tätä elokuvaa välistä.

TRICIA TODD & ERIC MATTHIES

Agile, Mobile, Hostile: A Year with Andre Williams on useiden tv-sarjojen ja elokuvien tuottajina työskennelleiden Tricia Toddin ja Eric Matthiesin ensimmäinen täyspitkä dokumentti. Tällä hetkellä pari työstää uutta täyspitkää dokumenttia sensuroinnista. Heidän yhtiönsä, Project Lab, antaa tuotantotukea ja resursseja dokumenttiprojekteille ympäri maailmaa.

www.agilemobilehostile.com


« takaisin

Tricia Todd & Eric Matthies: Agile, Mobile, Hostile

Tricia Todd & Eric Matthies: Agile, Mobile, Hostile