Strengin Puutarhassa

Arto Halonen:
Strengin Puutarhassa (Suomi, 2009)
64 min.

On aurinkoinen helmikuun päivä Helsingissä. Pekka Strengin kolmas, postuumisti julkaistu levy Unen maa on noussut albumilistan kärkisijoille. Illan tummetessa menninkäisiä ja keijuja alkaa saapua Tavastia-klubille. Ilmassa on taianomaisen juhlan tuntua.

Helsingin kuuluisa rokkimesta täyttyy Strengin musiikin ystävistä. Hetken päästä lavalle nousevat vuoron perään Emma Salokoski, Pauli Hanhiniemi, Ville Leinonen, Jarkko Martikainen, Laura Närhi, Kärtsy Hatakka, Olavi Uusivirta ja Pekko Käppi. Kuulemme Pekka Strengin klassikoita, Unen maan kappaleita, ja myös aiemmin julkaisemattomia Strengin sävellyksiä. Jukka Hakokönkään Olympia-orkesteri säestää illan solisteja. Mutta mitä tämä alun perin yli kolmekymmentä vuotta sitten tehty musiikki merkitsee nykypäivän artisteille? Haastatteluissa Tavastian esiintyjät kertovat Strengin vaikutuksesta ja analysoivat hänen musiikkiaan.

Illan huipentumia ovat mm. 22-Pistepirkko, joka esiintyy ensi kerran 25 vuoteen suomen kielellä, sekä Jonna Tervomaan encorena tulkitsema, kaikkien odottama Sisältäni portin löysin.

ARTO HALONEN

Arto Halonen on ohjannut lukuisia elokuvia kuten dokumenttielokuvat Pavlovin koirat, Kuuban valloittajat, Tynnyrimies, Taivasta vasten, Unelmoija ja unikansa ja Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä. Vuonna 2005 opetusministeriö myönsi Haloselle Suomi-palkinnon, joka on korkein kulttuuriministerin ja valtiovallan vuosittain jakama kulttuuripalkinto.

Muiden tärkeiden palkintojen ohella hänelle on myös myönnetty Euroopan Unionin humanitäärinen palkinto vuonna 1998 Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä -elokuvasta. Vuonna 2008 Thessalonikin kansainvälinen dokumenttifestivaali palkitsi Halosen yhtenä aikansa merkittävimmistä eurooppalaisista dokumenttielokuvan kehittäjistä. Halonen on myös DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin perustaja ja ensimmäinen festivaalijohtaja.

www.magneettimies.com

« takaisin

Arto Halonen: Strengin Puutarhassa

Arto Halonen: Strengin Puutarhassa