Until the Light Takes Us

Aaron Aites & Audrey Ewell:
Until the Light Takes Us (USA, 2008)
93 min. - Englanti - Ei suomenkielisiä tekstityksiä
K-18

Viime vuonna Rokumentissa käsiteltiin usean elokuvan voimin kiehtovaa ilmiötä, black metallin syntyä. Aaron Aitesin ja Audrey Ewellin perinpohjainen dokumentti Until the Light Takes Us palaa keskusteluun saatanan musiikista lyöden kannen kiinni vuosi sitten Rokumentissa avattuun arkkuun. Yhdysvalloissa suurta huomiota kerännyt dokumentti kertoo Pohjoismaita kohauttaneesta ilmiöstä sen luojien äänellä. Elokuvassa ääneen pääsevät black metallin pääpirut ja rikosaallosta vastanneet muusikot. Aites ja Ewell ovat onnistuneet haastatteluissaan loistavasti, haastateltavat pohtivat ihailtavan avoimesti osallisuuttaan kirkkojen poltoissa ja ideologiaa musiikin taustalla. Erityisesti harvinaislaatuisen pitkä ja henkilökohtainen Varg Vikernesin haastattelu paljastaa black metallin synnyn taustoja.

Until the Light Takes Us tuo valkokankaalle muusikoita Immortalista, Burzumista, Emperorista, Darkthronesta ja jokaisesta norjalaisen black metallin synnyttäneestä yhtyeestä. Ohjaajat antavat muusikoiden kertoa oma tarinansa yhdeksänkymmentäluvun alkua varjostaneesta tapahtumaketjusta, joka synnytti metallimusiikkiin oman pimeän alakulttuurinsa. Elokuva on kenties perinpohjaisin katsaus black metallina tunnetun musiikkityylin syntyyn ja sen taustalla vaikuttaviin ideologioihin.

Yhdysvalloissa teatterilevitykseen alkutalvesta tuleva elokuva on herättänyt jo ennakkoon paljon kohua. Dokumentti on huomioitu lehdissä ja näytöksiä on myyty loppuun festivaaleilla ympäri maailman.

AARON AITES & AUDREY EWELL

Aaron Aites on laulaja ja lauluntekijä Iran-bändissä. Heidän neljäs levynsä Dissolver julkaistiin tänä vuonna. Audrey Ewell oli vuonna 2001 mukana tuottamassa komediaa A Sign from God. Hän on suunnittelee levyjen kansia, mukaan luettuna Iranin uuden albumin. Heidän visuaalisia videotaideyhteistöitään on esitetty Euroopassa, Amerikassa ja Japanissa. Until the Light Takes Us on heidän ensimmäinen pitkä dokumenttinsa.

www.blackmetalmovie.com


« takaisin

Aaron Aites, Audrey Ewell: Until the Light Takes Us

Aaron Aites, Audrey Ewell: Until the Light Takes Us