American Swing

Jon Hart & Matthew Kaufman:
American Swing (USA, 2008)
81 min. - Englanti - Ei suomenkielisiä tekstityksiä
K-18

Kyllästyttääkö puolison naama, onko makuukammarissa puhti lopussa? Tervetuloa Plato's Rereatiin ällistelemään alastomuutta, vaihtamaan vakiparia ja kokeilemaan kimppakivaa. Häpeily jätettävä narikkaan...

Vuonna 1977 New York oli liekeissä. Iso omena syöksyi kohti vararikkoa, mutta kaupungin yöelämä nousi ennennäkemättömiin korkeuksiin. Asiakkaansa tarkkaan valikoinut Studio 54 oli kokaiinin kyllästämä julkkisten leikkipaikka. Karulla CBGB-klubilla punkkarit puolestaan suunnittelivat tuhoavansa kaiken poppiin viittaavan.

Samaan aikaan kuuluisan Ansonia-rakennuksen kellarissa, paikassa, joka oli vielä hetki sitten tunnettu homojen saunaklubina, jossa Bette Midler oli aloittanut uransa, avautui Plato´s Retreat, paikka tavallisille heteropareille, jotka tulivat sinnen tanssimaan, uimaan ja... parinvaihtoon.

Kaikille avoin swingers club oli erään vallankumouksen alku. Plato´s Retreatista muodostui nopeasti julkisen seksin keskuspaikka minä-sukupolvelle. Tätä ennen parinvaihto oli lähinnä kauniiden ja varakkaiden maanalainen harrastus. Platoon sen sijaan olivat tervetulleita kaikki, jotka olivat valmiit maksamaan 35 dollarin pääsymaksun. Parit jättivät ennakkoluulot narikkaan tässä aikuisten Disneylandissa, jossa alastomuus oli enemmän sääntö kuin poikkeus.

Plato's oli haaveiden täyttymys, eikä pelkästään perustajalleen Larry Levensonille. Seurapiirikaunottaria, bussikuskeja, elokuvatähtiä, sihteereitä... vaatteettomuuden luoma anonymiteetti mahdollisti seksuaalisen tasa-arvoisuuden. American Swing kertoo Plato's Retreatin peittelemättömän tarinan, jonka osa paikan entisistä asiakkaista olisi kuitenkin valmis unohtamaan. Parinvaihtajien paratiisiin luikerteli 80-luvun alussa käärme AIDS-epidemian muodossa eikä Levensonin kirjanpitokaan kestänyt päivänvaloa.

Hulvattomaan arkistomateriaaliin ja perinpohjaisiin haastatteluihin pohjautuva dokumentti valottaa erinomaisen mielenkiintoisesti lyhyttä ajanjaksoa, jolloin seksuaalisuus oli vapaata, iloista ja häpeilemätöntä. Ajankuvana American Swing on ylivertainen. Yhden klubin tarinan avulla elokuva kertoo pyrkimyksestä muuttaa kokonaisen kansakunnan moraalia ja käsitystä seksuaalisuudesta. American Swing on hauska, hämmästyttävä ja ajatuksia herättävä dokumentti aikuisten iltakerhosta, jonka seinien sisällä tehtiin tuhmia.

MATTHEW KAUFMAN

Matthew Kaufman on syntynyt vuonna 1969. Hän on valmistunut New York University´s Tisch School of the Artsista ja työskennellyt Kaufman työskentelee Zip Dog tuotantoyhtiössä tehden dokumentteja ja multi-mediatuotantoja sekä mainoksia eri yrityksille. American Swingin ohella Kaufman on ohjannut mm. palkintoja voittaneen elokuvan Domestic Differences, joka kertoo Etelä-Amerikasta maan ensimmäisten demokraattisten vaalien aikana. Viimeisin Kaufmanin dokumenteista on Swap Meat, missä seurataan lihan matkaa tiloilta lautaselle.

JON HART

American Swingin ohjaaja ja tuottaja Jon Hart on veteraanitoimittaja. Hänen tekstejään on julkaistu useissa lehdissä, mm. New York Timesissa. Television puolella Hart on kirjoittanut esimerkiksi MTV:lle. New Yorkissa syntynyt Hart on valmistunut Vermontin yliopistosta

« takaisin

Jon Hart & Matthew Kaufman: American Swing

Jon Hart, Matthew Kaufman: American Swing