Rip! a Remix Manifesto

Brett Gaylor:
Rip! a Remix Manifesto (Canada, 2009)
80 min. - Englanti - Ei suomenkielisiä tekstityksiä

RiP!: A remix manifesto käsittelee tekijänoikeuden käsitettä musiikissa mielenkiintoisesta näkökulmasta. Napsterin, Spotifyn ja piraattipuolueiden aikakaudella tekijänoikeudet ja ideoiden omistaminen ovat kohonneet miltei päivittäisiksi puheenaiheiksi. Brett Gaylor esittää omaperäisessä open source-dokumentissaan ajatuksen, että musiikki on kehittynyt lainausten ja varkauksien avulla. Musiikkihistorian jättiläiset Muddy Waters ja Rolling Stones onnistuivat rakentamaan musiikkinsa käyttäen jo tehtyä tuotantoa pohjanaan, mutta nykyisen tarkan tekijänoikeuksien valvonnan takia näin ei enää voi tehdä. Teknologinen kehitys mahdollistaisi miten mielikuvitukselliset lainat tahansa, mutta lakimiehet eivät mahtavia ideoita kunnioita.

RiP!: A remix manifeston päähenkilö Gregg Gills tunnetaan paremmin artistinimellä Girl Talk. Helsingissäkin vasta vieraillut mash upin kuumin nimi on kaikkien bailaajien sankari, joka rakentaa omaa käsitystään popmusiikista sampleihin perustuvilla biiseillään. Gillsin musiikki kiteyttää ohjaaja Gaylorin kysymyksen, mihin vedetään raja immateriaalioikeuksissa? Todistaakseen ajatuksensa jalouden Gaylor on toteuttanut dokumenttinsa myös open source-muodossa. Kuka tahansa saa ladata elokuvan raakamateriaalin miehen kotisivuilta ja koostaa haluamansa kaltaisen teoksen. Kenties ensi Rokumentissa näemme sinun versiosi RiP!: A remix manofestosta.

BRETT GAYLOR

Brett Gaylor on kanadalainen dokumenttiohjaaja, joka osaa Montrealissa. Gaylor varttui Galianon saarella. Hän on EyeSteelFilm-tuotantoyhtiön jäsen, Open Source Cinema-projektin perustaja ja Homeless Nationin webtuottaja.

www.ripremix.com


« takaisin

Brett Gaylor: Rip! a Remix Manifesto

Brett Gaylor: Rip! a Remix Manifesto