Suffering and Smiling

Dan Ollman:
Suffering and Smiling (USA, 2006)
60 min. - Englanti - Ei suomenkielisiä tekstityksiä

Suffering and Smiling on vaikuttavimpia kuvauksia mitä on tehty poliittisesta aktivismista musiikissa. Femi ja Fela Kutin musiikin kautta Nigerian oloja valottava dokumentti on raivokkaan todellinen ja silmät avaava avunhuuto. Nigerian itsenäistymisen jälkeen vuonna 1960 maan ongelmat ovat pahentuneet entisestään. Kun britit lähtivät Nigeriasta, vähiten kyvykkäin ihmisryhmä anasti vallan. Suuryhtiöt ryntäsivät maahan ruhtinaallisten luonnonvarojen perässä ja ennen kestävää kehitystä ylläpitänyt maatalous tuhottiin öljykentillä. Kaunis ja hedelmällinen maa hukkui mutaan ja köyhyyteen. Ennen omavaraisessa valtiossa tuotetaan nykyisin vain olutta, kaikki muu tulee länsimaista tuontitavarana.

Fela Anikapulo Kuti oli laulaja ja poliittinen aktivisti, joka paljasti suorasukaisissa lauluissaan kotimaansa hyväksikäytön. Dan Ollman, joka tunnetaan myös Suomeakin suomineen The Yes Men-dokumentin ohjaajana, kertoo Fela Kutin ja hänen poikansa Femin kautta Nigerian lohduttomasta todellisuudesta liikuttavasti. Kuten Felan ja Ilosaarirockissakin esiintyneen Femin musiikki, Suffering and Smiling on päällisin puolin positiivinen, mutta sisimmiltään vihainen ja oikeudenmukaisuutta vaativa. Elokuva esittää suoran syytöksen länsimaille Nigerian tuhoamisesta. Jokaisen länsimaalaisen velvollisuus on nähdä tämä elokuva ja vastata syytökseen.

Esityksissä paikalla elokuvan ohjaaja Dan Ollman vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Dan Ollman on yhdysvaltalainen ohjaaja ja tuottaja. Suomessa hänet tunnetaan erityisesti The Yes Men -dokumentista, joka kuvattiin osittain Tampereella.

www.noisola.com

« takaisin

Dan Ollman: Suffering and Smiling

Dan Ollman: Suffering and Smiling