Heavy Metal in Baghdad

Suroosh Alvi & Eddy Moretti:
Heavy Metal in Baghdad (USA, 2007)
84 min. - Englanti, Arabia - Ei suomenkielisiä tekstityksiä

Heavy Metal in Baghdad on dokumentti musiikin vapaudesta äärimmäisen sorron alla. Se kertoo Acrassicaudasta, Irakin ainoasta heavy metal-yhtyeestä, joka joutui lopettamaan uransa Irakissa hengenvaaran uhatessa vuonna 2006.

Hevin soitto muslimimaissa on ollut yleensä ottaen hankalaa, mutta Saddam Husseinin hirmuvallan loputtua Acrassicaudan olemassaolo muuttui silkan mahdottomaksi. Diktaattorin vallan alla keikkoja oli mahdollista järjestää kunhan muisti soittaa setin loppuun ylistyslaulun johtajalle. Katsojat uskaultautuivat pukeutumaan Maiden-paitoihinsa keikkapaikan ovien sulkeuduttua ja jopa mossaamaan, vaikka liike muistuttikin erehdyttävästi juutalaisten rukousliikkeitä. Saddamin hallinnon romahdettua pitkätukkaisista hevimiehistä tuli julkista riistaa. Uskonnolliset fundamentalistit syyttivät muusikoita saatananpalvonnasta ja keikkojen järjestäminen kävi mahdottomaksi. Lopulta puhdas hengenvaara pakotti Acrassicaudan muusikot pakenemaan kotimaastaan Syyriaan, jossa asenneilmapiiri oli lievempi.

Suroosh Alvi ja Eddy Moretti uhmasivat kuolemaa kuvatessaan Heavy Metal in Baghdad-dokumenttia. Tuloksena syntyi upea elokuva Irakista, politiikasta ja vapaudesta soittaa heviä. Ylistetty dokumentti on kulkenut menestyksestä toiseen kansainvälisillä festivaaleilla. Heavy Metal in Baghdad on koskettava, hauska ja ajatuksia herättävä. Acrassicaudan tarinan avulla se kertoo kokonaisen sorretun sukupolven unelmista, jotka ovat pieniä mutta tärkeitä. Hevin soittaminen on ihmisoikeus!

EDDY MORETTI

University of Torontosta valmistunut ja New Yorkissa tohtoriväitöstään valmisteleva Eddy Moretti on työskennellyt VICE Films –yhtiössä vuodesta 2000. Heavy Metal in Baghdad on useiden VICE:n ideoiden taustalta löytyvän Morettin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva.

SUROOSH ALVI

Suroosh Alvi syntyi Torontossa ja opiskeli Montrealin yliopistossa. Vuonna 1994 Suroosh perusti Vice Magazine Publishingin. Yhtiö on kasvanut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmaksi itsenäiseksi mediaksi, joka toimii 22:ssa eri maassa. Levittämisen ohella Vice tuottaa myös kirjoja, musiikkia ja elokuvia. Suroosh on ollut kirjoittamassa VICEn kirjaa Guide to Sex and Drugs and Rock and Roll, toiminut VICEn levy-yhtiön johtajana ja televisio-osaston tuottajana. Hän on matkustanut Pakistanissa, Afghanistanissa, Länsirannalla, Gazassa, Iraqissa ja Beirutissa, toimien kirjeenvaihtajana ja tuottaen dokumentteja. Heavy Metal in Baghdad on Surooshin ensimmäinen ohjaus.

heavymetalinbaghdad.com


« takaisin

Suroosh Alvi, Eddy Moretti: Heavy Metal in Baghdad

Suroosh Alvi, Eddy Moretti: Heavy Metal in Baghdad