Hair

Milos Forman:
Hair (USA, West Germany, 1979)
121 min. - Englanti - Suomenkieliset tekstitykset
K-11

Milos Formanin ohjaama Hair perustuu suosittuun musikaaliin, joka käsitteli hippiliikettä, seksuaalista vapautumista ja Vietnamin sotaa. Mahtavaa musiikkia sisältävä elokuva osoittaa kaksinkertaisen Oscar-voittajan rautaisen ammattitaidon näyttelijäohjauksessa ja visuaalisessa suunnittelussa. Jos et ole onnistunut kokemaan tätä musikaalien malliesimerkkiä valkokankaalta, nyt on korkea aika. Jos ei muuten niin Sodomy-laulun lyriikoiden takia!

Elokuvan juoni on yksinkertainen. Nuori oklahomalainen maalaispoika Claude päättää liittyä armeijaan ja lähteä sotimaan Vietnamiin. Ennen lähtöään Claude matkustaa New Yorkin, jossa hän tapaa joukon hippejä, jotka laulavat, käyttävät päihteitä ja vapauttavat mieliään yhteiskunnan ahtaista kahleista. Claude ihastuu seurapiirityttö Shellaan, jonka myötä hänen suunnitelmansa sotimisesta muuttuvat.

Hair-musikaalin suomenkielisestä kantaesityksestä tuli elokuussa 40-vuotta. Tampereen Popteatterin esityksestä muodostui suurmenestys Suomessa. Musikaalin sanoma puhuttelee yhä, vaikka elokuvan hippiliikkeen kuvaus saattaakin tuntua ajoittain huvittavalta. Elokuvan maailmoja syleilevä sanoma, hienot koreografiat ja mahtavat laulut kuitenkin selättävät ajoittaiset naurunpyrähdykset. Antaa tukan kasvaa ja auringon energian virrata, on vesimiehen aika!

Rokumentissa esitettävä Hair on matka menneisyyteen. Elokuvasta esitetään mono-versio, joka on matkannut pitkän matkan Joensuuhun. Tarjolla on rätinää ja pauketta, naarmuja ja nitkahduksia. Jos digitaalinen kiilto ei miellytä silmää, tule näytökseen kokemaan pala vanhanajan henkeä jossa eletty elämä näkyy ja kuuluu. Itse elokuvan lisäksi hurmaavaa nostalgiaa on tarjolla myös filmikopiossa.

Miloš Forman

Miloš Forman on tšekkiläinen Yhdysvaltoihin emigroitunut elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, professori ja kahden Oscar-palkinnon voittaja.
Forman aloitti ohjaajanuransa vuonna 1975. Hänen elokuvansa Yksi lensi yli käenpesän voitti viisi Oscar-palkintoa. Muita tärkeitä Formanin ohjaamia filmejä on musikaali Hair ja Mozartin elämää kuvaava Amadeus, joka voitti kahdeksan Oscaria.


« takaisin

Milos Forman: Hair

Milos Forman: Hair