The Harder They Come

Perry Henzell:
The Harder They Come (Jamaica, 1972)
99 min. – Beta – English. Ei suomenkielistä tekstitystä.
K-15

Reggae-elokuvista puhuttaessa on yksi ylitse muiden. Vuonna 1972 ilmestynyt kulttielokuva The Harder They Come on saavuttanut legendaarisen maineen kiertäessään ympäri maailmaa suttuisina kopioina fanien käsissä. Rokumentissa nähtävä versio on uudelleenjulkaisu jossa elokuvan ohjaaja on itse valvonut tarkasti kuva- ja audioraitojen restauroimista.

The Harder They Come oli monille ympäri maailmaa ensimmäinen välähdys Jamaikan kulttuurista ja reggaemusiikista. Elokuvan pääosan esittäjän, itsekin laulajana ansioituneen Jimmy Cliffin kokoama soundtrack on tänä päivänä luultavasti tunnetumpi kuin itse elokuva. Se ei kuitenkaan tarkoita, että The Harder They Come olisi vain musiikkielokuva. Päinvastoin, sen elokuvalliset ansiot seisovat omillaan. The Harder They Come oli valmistuessaan kunnianhimoinen teos. Ohjaaja Henzell lainasi aineksia neo-realismista, blaxploitaatiosta ja spaghetti westernistä. Elokuvan kerronta on tarkkaan mietittyä ja tarinassa lainataan elementtejä useista elokuvan merkkiteoksista.

The Harder They Come elokuvan päähenkilölle on ollut esikuvana legendaarinen 50-luvun rikollinen Ivanhoe Martin. Maalta kaupunkiin muuttanut Ivan haaveilee tulevansa suureksi reggaetähdeksi. Heti kun hän päästessään kaupunkiin, onneton haaveilija ryöstetään. Rahattomana Ivan ajautuu töihin tiukkaa kuria pitävälle pastorille. Ivan rakastuu pastorin adoptoituun tyttäreen ja lopulta joutuu tappeluun jossa viiltelee puukolla vastustajansa kasvoja. Pastori antaa reggaeta, paholaisen musiikkia, ihailevalle Ivanille lopputilin ja Ivan saa tekosistaan rangaistukseksi raippaa. Tästä alkaa hurja matka kohti rokkitähteyttä, ganjan salakuljetusta ja lopulta aseellisia välienselvittelyjä sekä poliisien että omien toverien välillä. "The harder they come, the harder they’ll fall, one and all!"

No niin, tytöt ja pojat. Rokumentti on varsinaisen ylpeä saadessaan tuoda tuulahduksen aitoa Jamaikaa myös tänne kylmään ja pimeään Pohjolaan. Pitkään toivottu elokuva on viimein esityksessä suomalaisessa teatterissa. Tulkaa nauttimaan aidosta meiningistä, tätä herkkua ei ole joka päivä tarjolla.

Traileri (YouTube)

Perry Henzell

Perry Henzell (1936-2006) syntyi ja kuoli Jamaikalla mutta kävi koulunsa Kanadassa. Hän valmistui McGillin yliopistosta Montrealissa. Henzell ohjasi vain kaksi kokopitkää elokuvaa, jotka olivat The Harder They Come ja No Place Like Home. Molemmat ovat upeita teoksia ja näyttävät todellista taituruutta ohjaamisen saralla. No Place Like Home sai ensi-iltansa vasta ohjaajan kuoleman jälkeen. Elokuvaa oli aloitettu kuvata jo 1970-luvulla, mutta se jäi kesken. Henzell löysi vanhat materiaalit ja viimeisteli elokuvansa kolmekymmentä vuotta myöhemmin. Elokuvien lisäksi Henzell on kirjoittanut kaksi romaania, The Power Game (1982) ja Cane (2001). Hän myös tuotti Marcus Garveyn elämästä kertovan teatteriesityksen, jota esitettiin Ward-teatterissa Kingstonissa Jamaikalla.