Oi! Warning

Ben Reding & Dominik Reding:
Oi! Warning (Germany 1999)
Tuotanto / Production: Eye! Warning Filmproduktion
86 min. – DVD – German. English subtitles. Ei suomenkielistä tekstitystä.
K-15

Janosch asuu idyllisellä Lake Constancen asuinalueella. Pittoreskissa maisemassa pienet talot heijastavat kuvansa järvenpintaan perheen äidin puuhatessa puutarhassa. Ympäröivä harmonia kuitenkin oksettaa 17-vuotiasta Janoscia. Hän vihaa elämäänsä järven rannalla, halveksii kouluaan ja perhettään. Kapinoiva Janosch erotetaan koulusta ja hän karkaa kotoaan muuttaakseen ystävänsä Koman luo Dortmundiin. Panimolla työskentelevä Koma on skinhead, henkeen ja vereen. Koma ei kannata oikeistoa tai vasemmistoa, hän vain on "sataprosenttisen aito skini". Janosch ihailee ystävänsä voimaa ja maskuliinisuutta ja haluaa olla samanlainen kuin Koma: pelottava, vahva ja itsevarma. Janoschin ihailu muuttuu palvonnaksi nuoren miehen identiteettikamppailussa. Hänen mieltään sekoittaa myös kadulla elävä punkkari Zottel, jonka arvomaailmassa skinheadien edustama miehekkyys hämärtyy.

Ben ja Dominik Redingin Oi! Warning on kuvaus nuoren miehen identiteettikriisistä ja seksuaalisesta kasvusta maailmassa, jossa erilaisia rooleja ja ryhmittymiä on tarjolla lukemattomasti. Ohjaajien pyrkimyksenä on esitellä erilaisia alakulttuureja ja heimoja kuten epäpoliittisia oi!skinejä, talonvaltaajia sekä uusprimitivistejä ryhmien omista lähtökohdista ja heidän omalla kielellään. Redingit käyttivät viisi vuotta tutustuessaan nuorten elämään, he pyrkivät eroon populaarikulttuurin luomista stereotyyppisistä hahmoista kuvatessaan nuorten todellisuutta. Elokuvan tärkeimpiin rooleihin on valittu amatöörejä, jotka todella elävät näyttelemiään rooleja.

Visuaalisesti tyylikäs elokuva leikittelee arjalaisella kuvastolla sekä miehisyyden myyteillä yhdistäen saksalaisen voimakkuuden miesten väliseen rakkauteen. Oi!Warning on mielenkiintoinen yhdistelmä saksalaisten nuorten katuelämän kuvausta sekä arkkityyppistä kasvutarinaa.

www.oiwarning.de

Traileri (YouTube)

Ben Reding ja Dominik Reding

Oi! Warning on saksalaisten kaksoisveljesten Ben Reding ja Dominik Reding (s. 1969) ensimmäinen pitkä elokuva. Ben ja Dominik käsikirjoittivat, tuottivat ja ohjasivat itse teoksensa. Ennen tätä he ovat tehneet yhdessä lyhytelokuvia. Oi! Warning-elokuvan tuotanto kesti viisi vuotta, koska sen budjetti oli varsin pieni. Kuvaukset piti välillä jopa keskeyttää kun veljekset joutuivat hankkimaan lisää rahaa. Uhkapeli kannatti ja elokuva on kerännyt palkintoja mm. Kanadan World Festivalilla ja International Filmfestivalilla Englannissa. Yksityiskohtana veljesten omistautumisesta elokuvalleen voidaan mainita heidän käyttäneen vuoden etsiessään rooleihin sopivia näyttelijöitä. Tänä aikana käytiin läpi yli kolmesataa ehdokasta.

Filmografia:
Für den unbekannten Hund (2007)
Oi! Warning (1999)
Taste the Sweat! (1997)
Dreck (1995)