Naamioitu kapina

Henrik Mennander:
Naamioitu kapina (Suomi 2005)
29 min. – DVD – Finnish
K-7

"Juva on Etelä-Savon monipuolisin maaseutukunta. Juvalla yhdistyvät kaupunkimainen taajama hyvine palveluineen sekä laaja ja monipuolinen maaseutu. Me juvalaiset olemme ylpeitä kotiseudustamme ja juvalaisista tuotteista. Luomutuotteet, kirjat ja salaatit lähtevät meiltä jakeluun koko Suomeen ja maailmalle." (esittely kunnan sivuilla)

Kirjojen ja salaattien ohella Juvalla on tuotettu myös black metallia. Miksihän sitä ei mainita kunnan internetsivuilla? Naamioitu kapina on dokumentti juvalaisesta black metal-yhtyeestä nimeltä Tunrida, joka vaikutti kaupungissa vuosituhannen alussa. Elokuvassa käy ilmi, ettei ole helppoa olla mustan metallin lähettiläs Juvalla. Monipuolinen maaseutu ei tarjoa riittävästi mahdollisuuksia äärimmäisen musiikin esittämiseen eikä kaupunkimainen taajama luo tarpeeksi virikkeitä nuorille miehille. Esiintymään on päästävä muualle, mutta maine verellä lavan sotkevasta ryhmästä hankaloittaa taipaletta. Kiljutkin on keitettävä itse.

Naamioitu kapina kertoo Tunridan black metal-ideologiasta, mutta samalla se kuvaa jokaiselle musiikille tuttua tarinaa bändiharrastuksen hankaluudesta ja pienen paikkakunnan autiudesta. Henrik Mennanderin elokuva on hurmaava kuvaus aidoista ihmisistä mustavalkoisten maskien takana.

"Black metal-maski on ainut suvaittava tapa heteromiehen meikata. Paitsi tietysti Andy McCoy on eri juttu, sen meikkaus on siistiä."

Henrik Mennander

Henrik Mennander (s. 1978) on valmistunut Lahden muotoiluinstituutin elokuva- ja tv-ilmaisun linjalta. Naamioidun Kapinan Mennander käsikirjoitti, ohjasi, kuvasi ja leikkasi itse. Dokumentti on muotoiluinstituutin tuottama. Mennander on myös tehnyt musiikkivideoita mm. Ruoskalle ja Neljälle Ruusulle.