Havanna Blues

Benito Zambrano:
Havanna Blues (Cuba / Spain / France, 2005)
115 min. – Spanish – Suomenkielinen tekstitys
Levittäjä: Cinema Mondo
K-11

Jos luulet, että Kuuban musiikki on pelkkää salsaa ja habaneraa, olet väärässä. Havanna Blues paljastaa Kuuban vähemmän tunnetun nuorisokulttuurin, johon kuuluvat punk, metalli, reggae, ska ja hip-hop. Nuoret elävät erillään vallankumouksesta ja heidän univormuunsa kuuluvat rastat, maiharit, ketjut, nahkatakit ja bändipaidat. Tervetuloa Havannan rajusti sykkiville kaduille.

Havanna Blues kertoo kahden nuoren muusikon Ryun ja Titon tarinan. Heidän musiikkinsa on mielenkiintoinen sekoitus poppia, rockia ja perinteisempää Kuubaa. Pojat uneksivat menestyksestä saaren ulkopuolella. Tilaisuus tulee, kun espanjalaisen levy-yhtiön edustajat saapuvat Havannaan etsimään uusia kykyjä. Poikien bändi herättää tuottajien kiinnostuksen. Projektin takapiruna toimii kuitenkin miamilainen taho, joka on kiinnostunut enemmän Castron vastaisen sanoman levittämisestä kuin itse musiikista. Ryu ja Tito joutuvat vaikean valinnan eteen. Valitako intohimo musiikkiin ja pyrkimys taiteellisiin arvoihin vai arveluttava levytyssopimus johon kuuluu menolippu pois Kuubasta poliittisen agendan siivellä?

Ohjaaja Benito Zambrano on Kuuban legendaarisen elokuvakoulun San Antonio de los Banosin kasvatteja. Havanna Bluesia varten hän haastatteli yli viittäkymmentä bändiä hakiessaan oikeaa, todentuntuista fiilistä. Elokuvan musiikkinumerot ovatkin mielenkiintoisia ja ehdottomasti elokuvan parasta antia. Havanna Blues ei hyväksy yksinkertaista ja osoittelevaa asennetta Kuuban vallankumousta saatikka Yhdysvaltojen harjoittamaa politiikkaa kohtaan. Elokuva näyttää kummastakin hyviä ja huonoja puolia ja kytkee politiikan osaksi arkipäivän elämää. Jokaisen on tehtävä valinta omien arvojensa mukaan ja elettävä päätöstensä kanssa.

www.habanablues-es.com

Traileri (YouTube)

Benito Zambrano

Benito Zambrano (s. 1964) syntyi Espanjan Andaluciassa Lebrijan kaupungissa. Elokuvakoulutuksen Zambrano sai Kuubassa. Hän on kirjoittanut ja ohjannut useita lyhytelokuvia, tv-sarjaa nimeltä Padre Coraje sekä kaksi pitkää elokuvaa. Zambranon esikoispitkä Solas-elokuva on palkittu useilla elokuva festivaaleilla mm. parhaana elokuvana, ohjauksesta, käsikirjoituksesta sekä näyttelijäsuorituksista.

Filmografia:
Habana Blues (2005)
Padre coraje (2002) (TV-sarja)
Solas (1999)
El Encanto de la Luna Ilena (1994)