Benjamin Smoke

Jem Cohen & Peter Sillen:
Benjamin Smoke (USA, 2000)
72 min. – English
Tuotanto: Gravity Hill Films
K-13

Herkkä ja kaunis dokumentti Benjamin Smoke kertoo legendaarisen undergroundmuusikko Benjaminin tarinan. Harva on kuullut mitään Benjaminista, mutta silti hänen hahmossaan kiteytyy kaikki se viettelevän dekadentti paheellisuus, mikä yhdysvaltojen punkskenessä viehättää. Benjaminin säteilee katu-uskottavuutta kuin Lou Reed, Keith Richards, Tom Waits ja Nick Cave yhdistettynä.

Jem Cohenin ja Peter Sillenin koskettavassa elokuvassa seurataan Benjaminin tarinaa lapsuudesta kuolemaan. Elokuvan tähti ei koskaan nähnyt dokumenttia valmiina, raastavat sairaudet tuhosivat herkän kehon ennen ensi-iltaa. Benjaminin yhtyeitä Smoke ja Opal Foxx Quartet ei tunneta mutta miehen musiikki on vaikuttanut moniin huomattavasti tunnetuimpiin artisteihin, kuten R.E.M. solisti Michael Stipeen ja Patti Smithiin, joka myös esittää elokuvassa Benjaminille omistetun runon.

Kymmenen vuotta kestäneen elokuvan tuotannon aikana Benjamin taisteli hepatiitti C:tä ja HIV:tä vastaan. Vaikka keho riutui, ei Benjamin menettänyt suurta persoonaansa tai hersyvää janoaan elämään. Elokuvassa ei peitellä Benjaminin huumeidenkäyttöä tai mieltymystä naistenvaatteisiin. Syvältä etelästä kotoisin oleva mies esiintyi drag queen-asusteissa jo nuorena. Tämä aiheutti vaikeuksia pahamaineisessa Gabbagetownissa joka oli tunnettu huumeista, prostituutiosta ja erikoisista asukeistaan. New York aikoinaan Benjamin työskenteli legendaarisella punk klubissa CBGB. Hän kuvaili sitä likaisemmaksi paikaksi missä on ikinä ollut. Benjamin vaistosi oman erilaisuutensa hyvin varhain mutta ei koskaan esiintyessään ujostellut sitä. Eräällä keikalla hän haastoi yleisöään tokaisemalla, "for a faggot, do I have a rockin’ band or what?"

Benjamin Smoke on epätavallisen kaunis ja ajaton musiikkidokumentti joka sukeltaa syvälle kohteensa sisälle. Samalla dokumentti kuvaa syvällisesti white trash-väen asuntovaunuelämää, jonka keskellä Benjamin elää kuin toisessa ulottuvuudessa. Elokuvaa katsoessa ei voi kuin ihmetellä Benjamin ja dokumentin tekijöiden suurta keskinäistä luottamusta. Dokumentti sisältää myös palkitun valokuvaajan Michael Ackermanin kuvia sekä kauniita time lapse otoksia leikattuna huimien live-esiintymisien ja haastattelujen sekaan. Benjamin Smoke on surullisen kaunis tarina suuresta persoonallisuudesta.

Traileri (YouTube)

Jem Cohen

Jem Cohen syntyi Kabulissa vuonna 1962. Hänen isänsä oli miehen syntyessä töissä USA:n valtion viraston Afganistanin osastolla. Cohen valmistui 1984 Wesleyanin yliopistosta. Hän teki töitä kymmenen vuotta elokuva-alalla rekvisitöörinä ja lavastusosaston teknikkona. Cohenin mielestä suurin osa elokuvista, joissa hän työskenteli, oli pelkkää rahan tuhlausta. Myöhemmin Cohen on tehnyt musiikkivideoita ja useita musiikkidokumentteja. Hän on tehnyt yhteistyötä monien artistien kanssa, kuten Rokumentissa tutuksi tuleva Benjamin, R.E.M, Godspeed You Black Emperor! ja Patti Smith. Cohen on ohjannut, leikannut ja kuvannut useat omat työnsä. Cohen on myös tehnyt pitkän fiktioelokuvan nimeltä Chain, jonka ensi-ilta oli Berlin Film festivaaleilla 2004. Omiksi vaikuttajikseen elokuvan puolelta Cohen on nimennyt kolme ohjaajaa: John Cassavetes, Chris Marker ja Jean Vigo.

www.jemcohenfilms.com