Stephen Woolley:

Stoned (Iso-Britannia, 2005)

Tuotanto: Number 9 Films Ltd, Finola Dwyer Productions
102 min - 35mm. English. Ei suomenkielistä tekstitystä

K-15


Kuuluisuus, kunnia ja kuolema – mitä tapahtuikaan Brian Jonesille?

Stephen Woolley selvittää Terry Rawlingin kirjaan perustuvassa elämänkerrallisessa fiktiossa Rolling Stonesin alkuperäisjäsen Brian Jonesin viimeisten päivien kulkua. Lahjakkaan kitaristin hukkuminen uima-altaaseen 2.7.1969 päätti osaltaan vesimiehen ajan rauhan ja rakkauden vuosikymmenen. Jones kuoli sekavissa merkeissä. Vajaa kuukausi aiemmin Rolling Stonesista erotettuna hän sulkeutui kartanoonsa ja upottautui dekadenttiin juhlintaan huumeiden, alkoholin ja seksin kyllästämässä ympäristössä. 27-vuotiaan kitaristin kuolemaa pidettiin elämäntapojen aiheuttamana onnettomuutena kunnes kartanon yleismieheksi pestattu Frank Thorogood tunnusti 1993 kuolinvuoteellaan murhanneensa työnantajansa.

Stoned ei ole elokuva Rolling Stonesin musiikista. Se keskittyy lahjakkaan muusikon tähden himmenemiseen ja loppua edeltäneeseen, sadistisia piirteitä saaneeseen suhteeseen Thorogoodin kanssa. Woolley on idearikkaalla kameratyöskentelyllä ja loistavalla puvustuksella onnistunut luomaan autenttisen kuvan 60-luvun vauhdikkaasta Englannista. Visuaalisesti hivelevä elokuva pureutuu aikamme vaikuttavimman rock-yhtyeen menneisyyden synkimpään hetkeen kaunistelematta. Samalla se on kuvaus 60-luvun viattomuuden katoamisesta ja rock-unelman likaisesta puolesta.

www.stonedthemovie.com


< takaisin

 

Savon Kinot oy Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan liitto Digitaalisen elokuvateatterikeskuksen kehittämisprojekti Joensuun Popmuusikot ry East Finland Film Comission Suomen elokuva-arkisto Sue