D. A. Pennebaker, Chris Hegedus, Nick Doob:

Down from the Mountain (USA, 2001)

98 min - Beta. English.


Kaikki, jotka tykästyivät Coenin veljesten, O Brother, Where Art Thou? (2000) -elokuvan musiikkiin, tulevat varmasti pitämään myös tästä veljeksien tuottamasta dokumentista. Tässä konserttielokuvassa kun musisoivat samaiset muusikot, esittäen hittielokuvasta tuttua musiikkia.

Konserttimateriaali on taltioitu jo ennen menestyselokuvan ensi-iltaa, joten silloin ei vielä tiedetty leffan soundtrackin muodostuvan yllätyshitiksi. Perinnetietoinen muusikko T-Bone Burnett tuotti elokuvan musiikin ja sai myös päähänsä koota koko musikanttilauman ainutlaatuiseen erikoiskonserttiin countrymusiikin sydänmaille Nashvilleen. Lopputuloksena onkin mitä hienoin ja tunnelmallisin konserttitaltiointi, taitavan musisoinnin, perinnemusiikin ja erityisesti bluegrassin ystäville.

Dokumenttielokuvan ohjaajaksi Coenin veljekset pestasivat yli 70-vuotiaan dokumenttilegendan D. A. Pennebakerin (mm. Don't Look Back, Monterey Pop, Ziggy Stardust and The Spiders from Mars, The War Room), jota apulaisohjaajana avusti hänen vanha tuttunsa Chris Hegedus, uudemman tuttavuuden Nick Doobin kanssa. Elokuva edustaakin jo 60-luvulta lähtien ennakkoluulottomasti rockia ja politiikkaa käsitelleen veteraaniohjaajan tuoreinta tuotantoa.

Bluegrass oli kantria ja hillbillyä edeltävä musiikkityyli, jossa soittopeleinä käytetään viuluja, banjoja ja mandoliineja, kitaran ja moniäänisen laulun lisäksi. Taiturimaiset muusikot suosivat aina välillä myös muutakin perinnetietoista musiikkia, kuten vanhaa kantria, bluesia ja gospelia. Bluegrassilla olikin tärkeä sijansa rock- ja popmusiikin esitaistelijana.

Konsertti on taltioitu 24. toukokuuta 2000, Ryman Auditoriumissa, Nashvillessa, Tenneseessä. Tunnetuimmat tähdet ovat Emmylou Harris, Gillian Welch ja Alison Krauss sekä konsertin juontaja, viuluvirtuoosi John Hartford. Hän oli jo tuolloin vakavasti sairas ja syöpä ehtikin viedä miehen ennen dokumentin ensi-iltaa. Konsertin pääosassa eivät kuitenkaan ole taitavat musikantit, vaan konstailematon ja rätväkkä juurimusiikki, josta suuria tunteita ei puutu. O Brother, Where Art Thou? -elokuvaa onkin kiittäminen bluegrassin uudesta kukoistuskaudesta.


< takaisin

 

Savon Kinot oy Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan liitto Digitaalisen elokuvateatterikeskuksen kehittämisprojekti Joensuun Popmuusikot ry East Finland Film Comission Suomen elokuva-arkisto Sue