Margaret Brown:

Be Here To Love Me: A Film About Townes Van Zandt (USA, 2004)

Tuotanto: RakeFilms
99 min - DVD. English.


"Sometimes I don't know where this dirty road is taking me, sometimes I can't even see the reason why / I guess I keep on gamblin', lots of booze and lots of ramblin', it's easier than just waitin' around to die". Näin laulaa Townes Van Zandt (1944-1997) kappaleessaan Waitin' Around To Die, joka on ehkä maailman paras biisi. Ja kyllä hän pelasi, joi ja reissasikin. Jo lapsuus oli jatkuvaa muuttamista, ja osansa leimalliseen juurettomuuden tuntuun oli varmasti myös parikymppisenä saadulla sähköshokkihoidolla joka sotki miehen muistin. Opiskelusta ei tullut mitään, mutta musiikista tuli: sekä hänen pelastajansa että riivaajansa.

Townes Van Zandt oli lauluntekijä, jonka kappaleet leijuvat jossain kantrin, folkin, bluesin ja popin välimaastossa ja hyvin usein niiden yläpuolellakin. Niiden melankolinen voima ja riipaiseva kauneus kestävät ja ovat tehneet hänestä kulttilegendan. Hänen omat levytyksensä eivät koskaan juhlineet listoilla, mutta samoja lauluja ovat myöhemmin menestyksekkäästi esittäneet mm. Willie Nelson, Emmylou Harris, Bob Dylan ja Norah Jones. Ei menestys Townesia kiinnostanutkaan. Hän vain halusi kirjoittaa lauluja ja elää niille keikasta toiseen, tekemättä kompromisseja.

Tämän älykkään ja valovoimaisen ja samalla vaaroille antautuneen ja traagisenkin ihmisen elämää ja musiikkia valottaa Margaret Brownin ohjaama Be Here To Love Me, joka sisältää niin haastatteluja (äänessä Van Zandt itse sekä hänen ystävänsä ja perheensä) kuin ennennäkemättömiä esiintymistaltiointejakin. Näkemyksiään kertovat myös erinäiset kuuluisat muusikot kuten Kris Kristofferson sekä Townesin opetuslapsi Steve Earle. Elokuva on tunteikas, tosi ja ajatuksia herättävä kuten päähenkilönsäkin.

Townes Van Zandt kuoli uudenvuodenpäivänä, sydänkohtaukseen kotonaan. Ainakin tarinan mukaan kädessään vodkapullo ja tytär Katie Belle vierellään istuen. Hänen suuri sankarinsa Hank Williams oli kuollut samana päivänä 45 vuotta aiemmin. Sattumaa tietenkin, mutta ei jätä mitään lisättävää.

www.townesthemovie.com


< takaisin

 

Savon Kinot oy Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan liitto Digitaalisen elokuvateatterikeskuksen kehittämisprojekti Joensuun Popmuusikot ry East Finland Film Comission Suomen elokuva-arkisto Sue